ARC

Egy „falat” Koreát hozott Szeged szívébe

Egy „falat” Koreát hozott Szeged szívébe

2019. január 13., vasárnap
Egy „falat” Koreát hozott Szeged szívébe

Kim Anita Andrea a férjével közösen vezeti a Kim Chicken nevű koreai éttermet Szegeden. Andreát mindig is vonzotta az ázsiai ország, ezért úgy döntött, hogy az egyetemi évei után kiköltözik és megházasodik. Dél-Koreában eltöltött húsz év után azonban a férjével együtt hazatért, hogy megismertesse szülővárosával a koreai gasztronómiát.

– A sok ázsiai ország közül miért pont Dél-Korea vonzotta leginkább?

– Engem mindig is érdekelt a koreai nyelv és a kultúra, ezért az egyetem után úgy döntöttem, hogy kiköltözöm és megtanulom a nyelvet. Szerintem az ázsiai országok közül az étkezési kultúrában és még sok más tekintetben is Dél-Korea áll Magyarországhoz a legközelebb.

– Hány évet élt kint?

– Körülbelül 20 évet. A középiskolás, majd aztán az egyetemi éveim alatt többször is jártam Dél-Koreában, az egyik ilyen utam során ismertem meg Kimet, majd miután 1999-ben élelmiszer-technikus mérnökként lediplomáztam, úgy döntöttem, hogy kiköltözöm és nem sokkal később össze is házasodtunk.

– Mennyi időbe telt, mire megtanulta a nyelvet?

– Aktív nyelvtanulás mellett is jó pár év kellett hozzá, mire társalgási szinten elsajátítottam a nyelvet.

Nehéz a koreai, de a magyar még inkább

– A feleségem révén kerültem Magyarországra és azon belül is Szegedre. Nem volt egyszerű döntés ideköltözni, de nem bántam meg. Szeretnék megtanulni magyarul, de nem egyszerű, talán még a koreainál is bonyolultabb nyelv. Alapkifejezéseket azért tudok, de a vevőkkel való társalgást inkább Anitára bízom – mondta Kim Mangum, a Kim Chicken üzletvezetője.

– Húsz év után miért döntött úgy, hogy hazatér?

– Az elmúlt húsz évben többször is jártunk Magyarországon, többek között Szegeden is a szüleimnél. Mivel az édesapám súlyos beteg, ezért szeretnék mellette lenni. Kim családja vendéglátásban dolgozik, ezért kellő tapasztalattal felvértezve úgy gondolta, hogy ad egy kis ízelítőt kicsiny hazánknak a koreai gasztronómiából.

– Miben különbözik a koreai konyha a kínaitól vagy a japántól?

– Teljesen más az étkezési kultúrája az említett három országnak, nem is nagyon lehet őket összehasonlítani.

Anita a férjével, Kim Mangunnal közösen vezeti az éttermet. ( Fotó: Kovács Ferenc)

– Melyik a nehezebb, magyarként megtanulni koreaiul, vagy fordítva?

– Szerintem a férfiaknak sokkal nehezebb megtanulniuk egy idegen nyelvet, mint a nőknek. Emellett pedig úgy gondolom, hogy az idegen kultúrához való alkalmazkodás is könnyebben megy a nőknek. Több olyan barátnőm is van, aki szintén koreai férfival házasodott. Egy férfi nehezebben válik meg a szülőföldjétől, mint egy nő, ebből kifolyólag szerintem a mi esetünkben könnyebb volt nekem megtanulni koreaiul, mint a férjemnek magyarul.

– Hogy tapasztalja, mennyire nyitottak a magyar emberek a koreai kultúra felé?

– Sokan kételkedve fogadják, de miután megkóstolják az ételeket, megváltozik a véleményük. Magyarországon sokan foglalkoznak a koreai gyökerekkel, több iskolában is van külön, erre irányuló foglalkozás. Többször tapasztaltuk már, hogy fiatal diákok a szüleikkel együtt térnek be hozzánk, és végül az egész család jóllakottan és elégedetten távozik tőlünk. Rengeteg koreai egyetemista van Szegeden, ők rendszeresen betérnek hozzánk. Számukra pont ugyanolyan az éttermünk, mint amilyenekhez Koreában szoktak.

– Milyen kép él a koreaiak fejében Magyarországról?

– Elsősorban Budapestre jönnek a fiatalok, Szegedet nem annyira ismerik. Az ő mértékükkel nézve a mi fővárosunk is kicsinek számít, ugyanakkor Szegedben pont ez a megnyerő számunkra, hogy mentes a nagyvárosok kavalkádjától. Olyan ez számukra, mint egyfajta tündérmese.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.