Egészség

Betegség jele is lehet az álmatlanság

Betegség jele is lehet az álmatlanság

2019. január 19., szombat
Betegség jele is lehet az álmatlanság

Manapság egyre többen küzdenek alvásproblémákkal. Nem szabad elbagatellizálni a dolgot, ugyanis ha ez az állapot hosszan fennáll, akkor akár komoly betegség, például cukorbetegség is állhat a háttérben. Érdemes kivizsgáltatni az álmatlan éjszakák okát.

A napi stressz egyáltalán nem hat jótékonyan az éjszakai pihenésünkre. Az normális, ha elalvás előtt végiggondoljuk a napi történéseket, de ha ezen nem tudunk túllépni, vagy túl sokáig foglalkoztat minket, akkor már gátolja a nyugodt alvásunkat. Az már egy másik történet, ha fel is ébredünk hajnalban, és nem tudunk visszaaludni.

A nehéz vacsora elhagyásával próbálkoznak a legtöbben

Az álmatlanság kezelésével az első tünetek jelentkezésekor rendszerint otthon próbálkoznak a betegek. Alvási körülményeiket változtatják, kerülik az esti kiadós étkezéseket, gyakori módszer egy pohár meleg tej vagy gyógytea elfogyasztása lefekvés előtt. Ezek a módszerek egy-egy stresszesebb időszakban valóban jó szolgálatot tehetnek, de ha az alvászavar rendszeresen és hosszú távon jelentkezik, szükségesség válik a háttérben álló okok felderítése.

Egy hónap után orvoshoz kell fordulni

A legóvatosabb becslések szerint is a népesség minimum egyharmada szenved álmatlanságban, de bizonyos vizsgálatok a népesség 65-66 százalékát találták érintettnek. Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb – belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai, pulmonológiai, urológiai – eltérésekre, amelyek kezelésével az álmatlanság is megszüntethető. Az álmatlanságot kiváltó okok felderítése után a kezelőorvos feladata annak meghatározása, hogy a kezelés a továbbiakban gyógyszeres, vagy esetleg pszichoterápiás módszerek segítségével történjen.

A lelki dolgaink miatt forgolódhatunk

A depresszió tüneteként jelentkező alvászavar esetén nem elég az alvászavart kezelni, fontos a probléma gyökerét, pontos okait megtalálni, érdemes a lelki okokat tisztázni. Ilyenkor a depresszióra jellemző lehangoltság, kedvetlenség, reménytelenségérzés mellett a test is jelezheti a problémát, ami hát- vagy nyakfájásban nyilvánulhat meg. Ugyanakkor komolyan befolyásolhatja a nyugodt éjszakai pihenést az alvási apnoé és a nyugtalan láb-szindróma is. Míg az előbbi az alvás során különböző okokból időről időre kimaradó légzést jelenti, addig az utóbbi egy neurológiai betegség, amelyet az alsó végtagok ellenállhatatlan mozgatási kényszere jellemez, és a lábak nehezen körülírható szúró, égő érzésével, időnként kifejezett fájdalmával jár együtt. E kellemetlen érzés főként éjszaka jelentkezik, és nagymértékben megnehezíti vagy ellehetetleníti az alvást, hatására jelentősen lerövidül az alvásidő.

A megfelelő ritmus kell a jó alváshoz

Magunk is sokat tehetünk azért, hogy jobban aludjunk. Lefekvés előtt három órával már ne étkezzünk, nyugodt, jól elsötétített hálószobában pihenjünk. Próbáljuk kialakítani és betartani a napi ritmusunkat, közel azonos időben feküdjünk és keljünk. Segítséget nyújthatnak a gyógynövények is, amelyek könnyebbé teszik az elalvást, támogatják az átalvást, javítják az alvásminőséget. Ilyen például a macskagyökér, a komló és a citromfű, amelyek kombinációja hatásosan alkalmazható feszültségoldásra és alvászavarok esetén.        

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.