Kultúra

Várkonyi Balázs: Szerelmes Tamás

Várkonyi Balázs: Szerelmes Tamás

2018. december 29., szombat
Várkonyi Balázs: Szerelmes Tamás
Két népszerű decemberi Tamás-nap: 21-e és 29-e. Az előbbi Tamásnak a „disznóölő”, míg az utóbbinak a „szerelmes” az eposzi jelzője – egykori névadójukra azonban se egyik, se másik titulus nem illik, ezek ugyanis Szeged-környéki találmányok.A 21-ei Tamás a tizenkét apostol egyike volt, ácsmesterégét odahagyva lett Krisztus követője. Ő arról is ismert, hogy próbával akart meggyőződni Mesterének feltámadásáról, így kapta a „hitetlen” jelzőt. A disznóöléshez persze semmi köze nem volt, e ragadványnév a hajdani szőregi gazdáknak köszönhető. Ők egy nagyon hétköznapi ok miatt nevezték el így: emléknapja ugyanis a karácsony előtti disznótorok legutolsó alkalma volt.A ma ünneplő Tamások névadója viszont a középkori Anglia híres személyisége volt: II. Henrik király lordkancellárja, Canterbury érseke, Becket Tamás. Az egyház jogait elszántan védte, szemben uralkodójával, így kegyveszetté lett, s 1170 karácsonya után, épp a mai napon a király hallgatólagos egyetértésével négy nemes úr lemészárolta a székesegyházban, az oltár előtt. Halála után három évvel a vértanú-érseket a pápa szentté avatta.
Beket TamásDe hogyan kapta tőlünk, magyaroktól a „szerelmes” jelzőt? Így: valamikor a környékünkön az a hiedelem élt, hogy a hajadonok Szent Tamás napján ismerhetik meg majdani szerelmük nevét. Ehhez e napon szigorú böjt kellett, meg az, hogy a lány lefekvés előtt tükröt tegyen a párnája alá – így álmodhatta meg, ki rabolja majd el a szívét; már ha egyáltalán hitt a legendában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.