Kultúra

Tóth István és Sipos József kapták az idei Tömörkény-díjakat

Tóth István és Sipos József kapták az idei Tömörkény-díjakat

2018. december 21., péntek
Tóth István és Sipos József kapták az idei Tömörkény-díjakat

Tóth István történész-muzeológus és Sipos József történész kapták az idei Tömörkény-díjakat, a Móra Ferenc Múzeum szakmai elismeréseit pénteken adták át.

Tóth István több mint 35 éve dolgozik a múzeum munkatársaként. A közgyűjtemény jövőre 40 éves történettudományi osztálya vezetőjének idén két kötete is megjelent: az egyik a dél-alföldi szlovákság két világháború közötti történetéről, a másik a gyulai honvédek hadifogoly visszaemlékezéseiről. Sipos József bár már harminc éve nem dolgozik a múzeum kötelékében, mostanáig részt vesz a közgyűjtemény munkájában. A történész elmondta, hogy az 1978-tól 1987-ig terjedő időszak meghatározó volt az életében, akkor részt vehetett a történettudományi osztály megszervezésében. Komoly 19-20. századi gazdaság-, politika- és társadalomtörténeti anyagot hoztak létre, jelentősen bővítették a közgyűjtemény fényképtárát is. Hozzátette: történészként a múzeumban tanulta meg, hogy a tárgyaknak, fényképeknek óriási jelentősége van a múlt bemutatásában. Az elismerést 1994 óta adják át a múzeum egykori és jelenlegi kollégáinak kiemelkedő szakmai tevékenységükért. Az országosan jegyzett díj odaítéléséről a múzeum Közgyűjteményi Szenátusának javaslatai alapján a múzeumigazgató hozza meg a döntést. Az elismerést minden év decemberében, Tömörkény István születésnapjáról megemlékezve adják át.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.