Írjon nekünk

Közélet

Szeviép és parkolóügy az év botrányai között

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

A szocialista városvezetést közvetlenül is érintő elmarasztaló bírósági ítéletek születtek 2018-ban. De nem csak ez borította ki a szegedieket. Ön szerint melyik volt Szeged botránya 2018-ban? Szavazzon!

A kiskörút felújítása

Június közepén kezdődött, őszre ígérték a műszaki átadást, de még e cikk írása közben is tartanak a munkálatok. A decemberi közmeghallgatáson Nagy Sándor alpolgármester úgy fogalmazott, hogy vannak optimista és pesszimista hangok is a kiskörút felújításának tartása kapcsán. Olvasóink többször jelezték, hogy elegük van a Tisza Lajos körút felújítása miatt kialakult közlekedési káoszból, de a környező vállalkozók sem jártak jól a korlátozásokkal. A határidőt persze folyamatosan tolták, most december 31-ig kéne elkészülni a munkálatokkal.

Szeviép-ítélet

Hosszas bírósági eljárás után született első fokú ítélet a Szeviép-perben. Ennek eredményeként a vállalat három vezérét nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de mélyebb összefüggéseket politikai hatásra nem vizsgált a Szegedi Járásbíróságon lefolytatott első fokú eljárás. Bármennyire is tagadja a szocialista városvezetés és Botka László, szerződésekből egyértelműen kiderül, hogy 16 milliárd forinttal tömték ki a Szeviépet, mely több mint négyszáz alvállalkozót károsított meg, míg a beáramoltatott pénzt haveri cégeknek osztották le. Ilyen volt a Biztonsági Üzem Kft. is, melynek Báló Tamás, Ujhelyi István exsofőrje volt az ügyvezetője. Báló jelenleg a szegedi repülőteret vezeti.

VIP-parkolóügy

Botka László közvetlen munkatársait, Mózes Ervin címzetes főjegyzőt, Solymos László alpolgármestert és Kalmár Gábor kabinetvezetőt ítélte felfüggesztett börtönbüntetésre a Gyulai Járásbíróság első fokon október elején a Gyulai Járásbíróságon. A nem jogerős ítélet indoklása szerint Solymosék felbujtóként felelősek azért a hűtlen kezelésért, mely során 41 millió forintra károsították meg Szegedet azzal, hogy olyanoknak osztogattak bármelyik parkoló zónában felhasználható bérletet, akiknek semmi közük a városhoz és eszük ágában sem volt megtéríteni a keletkezett kárt. Rövidesen kiderült, hogy előfordult, a polgármesteren kívül Szabó Sándor, akkori kabinetvezető, most országgyűlési képviselő és Ujhelyi István, akkori parlamenti képviselő, jelenlegi EP-képviselő két-két parkolóbérletet kapott – utóbbi ráadásul be is vallotta, hogy azt feleségének adta, de sem Botka, sem Szabó nem reagált megkeresésünkre.

Hajléktalan-káosz

Sosem látott mélységekbe süllyedt a szegedi köztisztaság, köszönhetően annak, hogy a turisták által is gyakran felkeresett belvárosi részeken, így például a Kárász utcán akár fényes nappal is dolgukat végezték a hajléktalanok. Az október 15-én hatályba lépett életvitelszerű utcai tartózkodás hatása azonban a városban nem látszik meg: információink szerint a hajléktalanszállók és –melegedők forgalma nem növekedett eleinte, de a rendőrök sem intézkedtek hajléktalanok ellen.

Csúszópénz Botkának

Az év elején cikkeztünk róla, hogy egy szatyorban 250 millió forintot juttattak el Botka Lászlónak és Toller Lászlónak azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlanüzletet Pécsen. Botka hozta a projektet, Toller simítgatta helyben az ügyeket és közösen intézkedtek a Gazdasági Minisztériumban – derült ki egy bírósági vallomásból. Ezt februárban ismertette lapunkkal az ügy elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken. A férfi azt állítja, a milliárdos építési buliban a kenőpénzeket személyesen vették át a politikusok. A befektető magyar partnere maga is reklámszatyorban hordta a pénzt a MSZP-s politikusoknak. Habár ezt Botka cáfolta, értesüléseink szerint nem tett feljelentést az ügyben.

(Grafika)

Zajrendelet

Szegedi vállalkozók kerültek veszélybe akkor, amikor áprilisban megszavazta a közgyűlés azt a tervezetet, mely hétköznap este 10-re, hétvégén pedig éjfélre korlátozta a vendéglátóhelyek nyitott helyiségeiben való zenejátszást. Kivételként először csak az önkormányzati rendezvények kerültek a tervezetbe, de a Szegedi Egyetemi Napokkal együtt fogadták el a végleges rendeletmódosítást. Több mint két tucat vendéglátós fordult a kormányhivatalhoz, amely kétszer is pótvizsgáztatta volna a zajvédelmi rendelet módosítását, de csak először került napirendre, így szeptember 15-i hatályba lépése után a hivatal kötelezése ellenére még csak nem is vitatták a novemberi közgyűlésen. Az Oliva Bisztrónak például ez okozta a vesztét.

Volt Sean Paul, nincs Sean Paul

A SZIN szervezői a jamaikai sztárral adták el az ötvenedik születésnapját ünneplő fesztivált, azonban a koncert előtti napokban lemondta a fellépést Sean Paul térdsérülésére hivatkozva. A szervezők beszámolója szerint így is teltházas volt a fesztivál, hogy a világsztár színpadát megörökölve a Wellhello adott egészen szórakoztató koncertet. Ennek ellenére csalódáskeltő produkcióval haknizott a Pet Shop Boys, akiknek dupla gázsit fizettek a szegedi koncertért.

Önnél melyik szegedi botrány verte ki legjobban a biztosítékot?

  • Kiskörút felújítása – közlekedési káosz (15%)
  • Szeviép-botrány (36%)
  • VIP-parkolóügy (2%)
  • Hajléktalan-káosz (8%)
  • Csúszópénz Botkának (12%)
  • Zajrendelet (11%)
  • Elmaradt Sean Paul a SZIN-en (16%)
Betöltés ... Betöltés ...

Kommentek

Tovább olvasom

Közlekedés

Megkapták jogosítványukat a SuliMoped program résztvevői Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Több mint harminc fiatal vehette át kismotorra szóló vezetői engedélyét.

Tovább olvasom

Közélet

Csak egy Európa van – mondta Orbán Viktor a Páneurópai Pikniken

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Szerző:

Újraegyesült, mert hittünk benne – fogalmazott a kormányfő.

Tovább olvasom

Közélet

Egyre többen panaszkodnak az utcai fekália miatt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tegely jozsef.jpg

Megjelent:

Ezúttal a Szent István téren végezte nagydolgát egy hajléktalan

Tovább olvasom

Aktuál