Egészség

Sűrűn fáj a feje? Van megoldás!

Sűrűn fáj a feje? Van megoldás!

2018. december 8., szombat
Sűrűn fáj a feje? Van megoldás!

Mozgalmassá vált az időjárásunk az elmúlt hetekben. Ezzel együtt állandó fejfájásra, és aki érzékeny a frontok változására, akár rosszullétekre is panaszkodhatunk. Nem kell azonban egyből egy levél gyógyszert beszedni, vannak a természetes megoldások is.

A különböző fejfájások fajtái közül a tenziós fejfájás a leggyakoribb. Ilyenkor úgy érezzük, hogy az izom-összehúzódás miatt az egész koponyánkon nyomás van. Ez a fajta fejfájás a stressz és az alváshiány leggyakoribb következménye. Bár a vény nélkül kapható aszpirin vagy ibuprofen tartalmú készítmények a legtöbb embernél hatásosak, ezeket a tablettákat nem lehet hetente néhány alkalomnál többször használni. Sőt a fájdalomcsillapítók koffeint is tartalmazhatnak, ami súlyosbíthatja a fejfájást.

Jobb, ha természetes gyógymódokat választunk, szerencsére ebből is van olyan, amelyek bizonyítottan hatásosak. Vannak olyan ételek, amely fogyasztásával el tudjuk kerülni a fejfájást. Ilyen a spenót, a zsíros halak, melyben sok az omega 3 zsírsav, valamint a görögdinnye, illetve a cayenne bors, amivel érdemes megszórni az ételeinket, főleg, ha szeretjük a csípős ízeket. Természetesen, vannak olyan ételek is, amelyek fogyasztása kifejezetten kerülendő, mert migrént okozhatnak. Ilyenek a tejtermékek, a csokoládék, a mogyoróvaj, az avokádó, a banán, valamint a citrusfélék.

Ha csak néhány alkalommal van fejfájása havonta, érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt és a vitamin-, táplálék kiegészítőkre koncentrálni.

Adunk néhány tippet:

Magnézium:

a magnéziumhiányos szervezetnek javasolt a napi 400 milligrammos bevitel, ami javíthat a tüneteken. Vesebetegek minden esetben konzultáljanak az orvosukkal.

Acsalapu gyökér:

vizsgálatok megállapították, hogy akik naponta kétszer 75 milligrammnyit vittek be szervezetükbe, azoknál felére csökkent a migrének száma, a vizsgált 4 hónap alatt. Kerülje az acsalaput terhesség, májbetegség esetén.

Koenzim Q10:

ez a vitaminokhoz hasonló anyag megtalálható húsokban, tengeri ételekben. Fokozza az agy anyagcseréjét. Javasolt 100 milligramm bevitele, naponta háromszor.

B-vitamin:

felgyorsítja az agy anyagcseréjét, ami úgy tűnik, hogy hatásos a migrén ellen. Naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

Alternatív megoldás: akkupunktúra és masszázs

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a keleti orvoslásban, de a nyugati kultúrában is egyre többször alkalmazzák számos betegség kezelésében. Ilyen a fejfájás is. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatására a kezeltek 62 százalékánál enyhült a fejfájás. Ezzel szemben a gyógyszert szedőknél ez 45 százalék.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.