Közélet

Példa nélküli fejlesztés előtt áll a honvédség

Példa nélküli fejlesztés előtt áll a honvédség

2018. december 14., péntek
Példa nélküli fejlesztés előtt áll a honvédség

A honvédség történetében még nem volt arra példa, hogy olyan nagymértékű fejlesztésre, átalakításra kerüljön sor, mint a mostani - mondta a honvédelmi miniszter Szolnokon.

BenkőTibor a szolnoki helikopterbázison csütörtökön tartott miniszteri állománygyűlésen a fejlesztést többek között azzal indokolta, hogy a biztonsági környezet gyorsan változik a térségben, új kihívásokat jelentenek a terrortámadások, a kibertérben folyó műveletek vagy hibrid hadviselési modell megjelenése. A parancsnoki gyűlést abból az alkalomból hívták össze, hogy az Országgyűlés szerdán két olyan fontos, a honvédelem ügyét szolgáló törvény szavazott meg, amely jogi teret enged annak, hogy a haderő egy ütőképes, modern hadsereggé alakuljon - emlékeztetett a honvédelmi miniszter.

BenkőTibor elmondta: a kormányzati akarat szerint egy olyan honvédséget kell felépíteni, amely bármikor, bármilyen körülmények között képes és kész az ország megvédésére. Ennek a programnak egyik, a katonákra vonatkozó sarkalatos eleme az életpályamodell léte, hogy e férfias hivatást választani kívánó fiatalember lássa, mit kell tennie az eredményes és elismert honvédségi szolgálatért.

Az anyagiakat szóba hozva jelezte: 2015-től egy 50 százalékos, több lépcsős illetményfejlesztésre kaptak lehetőséget. Ez 2019 januárjában teljesedik be. Napirenden van a lakhatás-támogatás átalakítása valamint az egészségkárosodás miatt a honvédséget kényszerből elhagyókról való gondoskodás kidolgozása is. A honvédelmi tárca vezetője szólt honvédelmi nevelés fontosságáról, mondván, "nem igaz az, hogy a fiatalokat nem lehet megszólítani". Az idei év nyarán például mintegy másfél ezren jelentkeztek honvédelmi táborba, hogy a szünidő egy részét katonai környezetben töltsék. "Nem húzzuk le a rolót 1500-nál", 2019-ben még több érdeklődőt várnak majd a táborokba - tette hozzá. BenkőTibor a haderőnemi fejlesztéseket úgy jellemezte, hogy teljes átalakulás folyik a szervezeti kötelékben, valamint a technikai és anyagi készletben egyaránt. A már megkezdett munkához a kormány az idei központi költségvetésben 427 milliárd forint támogatást tervezett, ennél azonban jóval többet, végül is 565 milliárd forintot kapott a honvédség - jegyezte meg.

A honvédelmi miniszter a szerdai parlamenti döntések közül felelevenítette, hogy 2019-től a Magyar Honvédség vezetője annak parancsnoka lesz, a miniszter csak irányítja a szervezetet. Ezzel a Magyar Honvédség katonai vezetése kiválik a szakminisztériumból, és felső szintű vezető szervként létrejön a Magyar Honvédség Parancsnoksága.

BenkőTibor kitért arra a törvényi változásra is, miszerint 2019-től a Magyar Honvédségnél dolgozó polgári alkalmazottak már nem közalkalmazottak, hanem honvédelmi alkalmazottak lesznek, és ösztönzőbb bértábla várja őket. A honvédelmi tárcavezető végül részletesen felsorolta mindazokat a technikai és infrastrukturális fejlesztéseket, amelyet a honvédség szinte minden területét érintik vagy érinteni fogják. A sajtónyilvános beszéd után Benkő Tibor zárt körben is szólt a parancsnokokhoz. A miniszteri állománygyűlés helikopter bázison katonai technikai és képességi bemutatóval zárult.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.