Egészség

Náthaűző téli gyümölcsök – Próbálja ki őket!

Náthaűző téli gyümölcsök – Próbálja ki őket!

2018. december 1., szombat
Náthaűző téli gyümölcsök – Próbálja ki őket!

A hideg idő beköszöntével előkerülnek a sapkák, sálak és a kesztyűk is. Nem elég a testünket védeni a hideg levegő ellen, érdemes az immunrendszerünket is felvértezni a betegségek ellen.

Ha a természetes eszközökhöz szeretnénk nyúlni, akkor érdemes magas C-vitamin-tartalmú téli gyümölcsöket fogyasztani, ugyanis a narancson kívül számos magas vitamintartalmú gyümölcs létezik, amiről talán nem is sejtjük, hogy milyen egészséges. Sorra vesszük, hogy melyek a náthaűző gyümölcsök.

Papaja

A papaja igazi egzotikus különlegesség, ami önmagában is finom, de remek kiegészítője lehet például egy frissítő, banános turmixnak, vagy feldarabolva müzlire is szórható. A papaja különleges íze a süteményeket is feldobja, így például egy finom gyümölcskenyér vagy lepény is fedezheti a C-vitamin-szükségletet. Arra persze figyeljünk oda, hogy a gyümölcs nyersen tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. 100 gramm papajában körülbelül 60,9 milligramm C-vitamin rejlik.

Ananász

Egész évben kapni, lédús, zamatos és még az emésztésnek is jót tesznek a benne található rostok. Az ananász további előnye, hogy sokféleképpen fogyasztható, magában éppen olyan finom, mint például húsételek mellé, de ki is facsarhatja a levét, ha egy frissítő, gyomorerősítő, anyagcsere-gyorsító ananászlével indítaná a napját. A C-vitamin-szintje mindenképpen meg fogja köszönni, hiszen 100 gramm ananászban nagyjából 78,9 milligramm C-vitamin van, amivel az egzotikus finomság a narancsot is magasan veri.

Kivi

Ma már egyáltalán nem számít olyan különleges ritkaságnak, mint néhány évvel ezelőtt, és a kivit szinte ugyanolyan egyszerű beszerezni, mint a narancsot, mégis feldobhatja vele kicsit a téli étrendet. A kivi remekül illik a koktélokba, egyébként a naranccsal is szeretik egymást, így tökéletes reggeli vitaminturmixot keverhet belőlük, de például egy sütés nélkül készült joghurttortába is kerülhet kivi, ha szereti a gondolatot, hogy egy desszert biztosítja a napi vitaminszükségletet. 100 gramm kiviben hihetetlen mennyiségű C-vitamin lapul, körülbelül 92,7 milligramm.

Mangó

Az egzotikus finomság a mezőny igazi nagyágyúja, hiszen 100 gramm gyümölcsben akár 122,3 milligramm C-vitamin is lehet. A mangó emellett A-vitaminban is gazdag, így jót tesz például a bőrnek és a látásnak is, de segíti az emésztést és az anyagcserét is. A mangó szintén kiváló turmix alapanyag, de ha egzotikusabb vacsorát készít, a mangó húsok, halak mellett is jól mutat.

Eper és bogyós gyümölcsök

Igaz, hogy télen nem egyszerű beszerezni őket frissen, de fagyasztva minden boltban ott vannak, és így is segíthetnek, hogy változatosabbá tegye az étrendjét, és fedezze a napi C-vitamin-szükségletet. 100 gramm eperben például 58,8 gramm C-vitamin van, ezzel még mindig megelőzi a narancsot, arról pedig talán nem is kell beszélnünk, hogy milyen sokféleképpen fogyasztható. Alig akad olyan étel, ami ne lenne finomabb, ha egy kis epret is ad hozzá, de a fagyott gyümölcsből isteni shake-et is készíthet egy kis tej és joghurt hozzáadásával, csak hogy a kalcium szintért is tegyen valami jót.    

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.