Politika

"Inkább örülni kellene, hogy van lehetőség a túlórára" - üzeni egy orvos; majd leírja, hogy miért!

"Inkább örülni kellene, hogy van lehetőség a túlórára" - üzeni egy orvos; majd leírja, hogy miért!

2018. december 17., hétfő
"Inkább örülni kellene, hogy van lehetőség a túlórára" - üzeni egy orvos; majd leírja, hogy miért!

Nekünk alapkövetelmény, mások felháborodnak! - címmel írt izgalmas cikket a túlóráról egy orvos blogjában. A doktor nem érti, miért háborodnak fel sokan azon, hogy többet is dolgozhatnak, és még fizetnek is érte.


Tüntetések és puccskísérlet a parlamentben a héten elfogadott túlóra törvény miatt, mely szerint az évenként elrendelhető 250 túlórát felemelték 400-ra. Nah, bumm! Egy kicsit többet dolgozhat a magyar ember és máris felháborodik! Akkor elmondanám, hogy mi, egészségügyi dolgozók nem 400 órát túlórázunk egy évben, hanem 1300-at és mégsem tüntetünk! Nah, nézzük meg, hogy egy orvos hogyan és miért dolgozik háromszor annyit, mint egy átlagos magyar munkavállaló és mégsem zombi!

Egy orvos rendes munkaideje ugyanannyi, mint egy átlagos magyar munkavállalónak. Napi 8 óra, heti 40 óra. Reggel 08:00-ra bemegyünk a kórházba, majd (szerencsés esetben) 16:00-kor távozunk is. Ha minden orvos így tenne, akkor délután 4 óra után megszűnne a betegellátás. Az az ember, aki délután 16 óra után lesz beteg, az már nem kerülne ellátásra. Hála Istennek ilyen nem fordulhat elő, mivel elődeink nagyon okosan kitalálták már évtizedekkel ezelőtt, hogy éjszakára orvos nélkül nem maradhat ám a magyar társadalom! Hiszen ki fogja ellátni az esti órákban tüntető embereket, akik a hidegben, teli torokkal ordítanak és az éjszaka végére megfájdul a torkuk?! Ezért bevezették az ügyeleti időt, hogy az orvos a napi 8 óra munkaidőn túl, még dolgozzon plusz 16 órát és ne maradjon ellátatlan beteg, míg másnap reggel 8-ra meg nem érkezik a felmentő sereg (a rendes munkaidejét töltő orvos)! Tehát az orvos, ha ügyel 8 óra helyett 24 órát dolgozik egy nap! Jogszabály szerint naptári évenként a munkáltató (kórház) évi 416 órát rendelhet el ügyeletként. Ez azt jelenti, hogy 416 órát „túlórázunk” (az egészségügyben az ügyeleti órákat nem túlórának nevezik)! Ez a több, mint 400 óra túlóra nem most került ám bevezetésre! Már évtizedek óta így működik! Osztunk, szorzunk, majd kijön az eredmény, hogy havi szinten 34 órára vagyunk kötelezhetőek ügyelni, ami 2 hétköznapot (2x16 óra) jelent. Ha egy kórházi osztályon 7 orvos dolgozik, ezek alapján egy hónapban csak 14 napig lenne ügyelet.

Akkor a fennmaradó 16 napban ki ügyel?!

Még 2004-ben megoldást találtak erre a problémára is, hiszen mégsem lehet az, hogy 16 napig nincs ügyelet! Mi van, ha éppen ebben a 16 napban tüntetnek és a rendőröket dobáló tüntető szemét éppenhogy csak megcsiklandozza a könnygáz!? Ki fogja ezt a síró embert ellátni?! Ezért bevezették az önkéntes többletmunka fogalmát! Még egyszer kihangsúlyozom, hogy 2004. május 1-től került ez bevezetésre!

Mit is jelent az önkéntes többletmunka?

A munkavállalóval (orvossal) megkötött írásbeli megállapodás alapján heti 12 óra erejéig többletmunka vállalható. Ez havi szinten 3 hétköznapot (16 óra) vagy 2 hétvégi napot (24 óra) jelent. Láthatjuk tehát, hogy az önkéntes többletmunka bevezetésével és az éves szinten 416 óra “túlórával” sikerült lefedni az ügyeleti ellátást.

Adódik a kérdés, hogy akkor mennyit is túlórázik egy orvos?

A fentiek alapján 2 hétköznapot és 2 hétvégi napot számolva

mi orvosok

havi szinten átlagosan 112 órát,

éves szinten 1344 órát túlórázunk

azért, hogy zökkenőmentes legyen az egészségügyi ellátás! Mi orvosok túlórázunk és ellátjuk azt az embert is, aki hazafinak mondja magát, mert a túlóra törvény ellen tüntet! De ez nem meglepő, külföldön sincs ez másképp, mondhatjuk, hogy ott sincs kolbászból a kerítés! Számos nyugatot megjárt, hazatérő orvos kolléga számolt be arról, hogy ugyan 08:30-tól 16:30-ig tart a rendes munkaideje, de szinte mindig 10 órát dolgozik (szóval túlórázik), mert sok a papírmunka. Havi szinten ez 40 óra túlórát jelent! Éves szinten 440 óra (ha beleszámolunk 20 nap szabadságot). Ráadásul ebben még nincs is benne az ügyelet! Elmondanám azt is, hogy a nem közszférában dolgozó magyar munkavállaló túlóra díja az alapbér óradíjának 150%-a! Nekünk orvosoknak jogszabály szerint az ügyeleti díjazás jól figyelj! az alapbér óradíjának 70%-a! Tehát míg egy átlagos magyar munkavállaló a túlóráért (1.000 Ft-os alapbért figyelembe véve) 1.500 Ft-ot kap, addig az orvos egy óráért 700 Ft-ot!

Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy akkor hogy is van ez? Miért is tüntetnek?

Egy átlagos munkavállaló eddig évente 250 órát túlórázhatott (nem volt kötelező), és most ki megy tüntetni, mert (uram bocsáss) 400 órát túlórázhat 1,5-szeres óradíjért! Egy orvosnak a hivatása miatt több, mint 1300 órát kell vállalnia kb. fele annyi órábérért!

Tehát azért tüntetnek, hogy kevesebbet túlórázzanak, hogy kevesebbet keressenek!Szerintem bele sem gondoltak ezek az emberek, hogy miért is tüntetnek! Leginkább saját maguk ellen!

Ezek a tüntetők fel vannak háborodva, mert:

  • a túlóra miatt túlterheltté válnak?
  • a túlóra miatt majd nem fognak megházasodni vagy nem lesz családjuk?
  • dolgozhatnak?!

Egy orvos háromszoros túlóra mellett is meg tud házasodni, jut ideje a családjára, ha szükséges meg tudja szervezni a gyermekfelügyeletet és még hobbija is van. Szóval nem kell félni attól, hogy dolgozni lehet, dolgozni kell.

Ha nekünk orvosoknak háromszor annyi munka mellett sikerül normális életet élni, akkor

a nem közszférában dolgozó embereknek is sikerülhet harmad annyi munkával!

Ezután is lehet házasodni, családot alapítani stb. Gondoljunk csak bele, hogy eddig azért tüntettek az emberek, mert nem volt munka, nagy volt a munkanélküliség. Most azért tüntetnek, mert van munka, sőt több pénzt is lehet keresni, csak dolgozni kell! Ez nonszensz! A plusz 150 óra miatt háborodtak fel ennyire az emberek? Ennek van egyáltalán értelme?

A fentiek alapján elmondható, hogy inkább örülni kellene, hogy van lehetőség a túlórára, 1,5-szer annyi órabérért és még így is harmad annyit kell dolgozni, mint másoknak!

Konklúzió:

Posztomban bemutattam, hogy az évi 400 óra túlóra (a mai kor követelményének megfelelően) nem megterhelő, nem sok és nem is hungarikum! Hiszen láthattuk, hogy a társadalom egy rétege (egészségügyi dolgozók), már régóta, jóval többet is dolgoznak!Nekik is van családjuk, megházasodtak, ők is normális életet élnek és nem lettek zombik. A munkától nem kell félni, ne legyünk ergofóbiásak. A tüntetőknek pedig azt tanácsolnám, hogy inkább vállaljanak túlórát (legalább pénzt is keresnek), mint kimennek oszt’ tüntetnek! A cikk a

Mi a panasz orvosi blogban jelent meg

!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.