Egészség

Így vészeljük át a karácsonyi magányt

Így vészeljük át a karácsonyi magányt

2018. december 19., szerda
Így vészeljük át a karácsonyi magányt

Az ünnepek környékén szinte megfojt minket az érzés, hogy valakivel töltenünk kell a karácsonyt. Ha éppen úgy hozza az élet, hogy nincs mellettünk senki, képesek vagyunk mély depresszióba esni, pedig semmi okunk rá, ugyanis van a rossz érzések ellen megoldás.

„Nem mindegy, hogy éppen melyik életszakaszban van az, akinek egyedül kell töltenie az ünnepeket” – mondja Barkász Heléna, pszichológus. Másképp éli meg a magányt egy nyugdíjas, egy éppen elvált középkorú, vagy egy fiatal, aki egy szakítás miatt érzi magát rosszul. Egy idősebb ember, aki már régóta van egyedül, küzdhet egy mély depresszióval, ami társulhat egy szociálisan beszűkült állapottal is. Őket már nehezebb kirángatni a rosszkedvből, mint azt, akinek átmeneti ez az állapot. A frissen szakított, így egyedül karácsonyozó fiatal rossz állapota oldódhat, ha társaságba kerül, vagy elmúlnak az ünnepek, és visszakerül a szociális közegébe. Talán a középkorúaknak van a legnehezebb dolguk, ott ugyanis már felmerül az, hogy ezen az élethelyzeten tud-e változtatni, lehet-e még boldog, születhetnek-e gyerekei. A lényeg, hogy önmagunkat is képesek vagyunk kirángatni a rosszkedvből akkor, ha nem vesszük magunkra a társadalmi elvárásokat. Egyedül is érezheti jól magát az ember, tv-zhet, olvashat, és főzhet magának is ünnepi menüt. „A másik megoldás, hogy nem várunk másra, felvesszük a kabátot, és mi magunk megyünk rokonlátogatóba, vagy valamelyik barátunkhoz.” – ad hasznos tippeket a szakember. El is lehet utazni ilyenkor, ha anyagilag megengedhetjük, akkor vessük alá magunkat szépészeti kezeléseknek, masszíroztassunk, és pihenjünk. Sajnos ilyen időszakban a társkereső oldalak forgalma is megnövekszik, ugyanis „a mindegy, hogy ki, csak legyen valaki mellettem karácsonykor” elv, bizony még mindig divat. A szakember szerint ez nem megoldás, de vannak olyan emberek, akik másképp nem tudják feldolgozni a magányt, csak azzal az érzéssel, hogy tudnak venni, illetve kapnak is karácsonyi ajándékot. Ha olyan családtagunk van, akiről tudjuk, hogy depressziós az ünnepek alatt, azt látogassuk meg, és próbáljuk kimozdítani az állapotából. Ha mi magunk érezzük azt, hogy ezek a tippek kevesek, akkor hívhatjuk a Kék vonalat, vagy felkereshetünk egy mentálhigiénés ambulanciát a környezetünkben, ott szívesen segítenek megoldani a lelki problémáinkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.