Közélet

Elpusztult a szegedi Fehér-tónál talált flamingó

Elpusztult a szegedi Fehér-tónál talált flamingó

2018. december 3., hétfő
Elpusztult a szegedi Fehér-tónál talált flamingó

Szomorú hírt közölt Facebook-oldalán a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja. A híradás szerint elpusztult a szegedi Fehér-tónál nemrég megjelent flamingó.

A posztból kiderül, hogy először a Vajdaságban, Hódegyházán bukkant fel a flamingó, majd jött át hozzánk, sok-sok fotó készült arról, ahogyan táplálkozik a lecsapolt tavakon. Azonban a tegnapi - szombati - napon sajnos elpusztulva találták a madarat.

A kóborló flamingóknak nagyon gyakran ez a sorsa, mivel az előbb-utóbb beköszöntő hideg miatt befagynak azok a vizek, amelyeket furcsa alakú csőrükkel szűrve táplálékhoz jutnak. Annyira legyengülnek, hogy délebbre vonulni már nem tudnak, illetve különböző betegségeknek is jobban ki vannak téve.

Sajnos sok felbukkanó madárnak ez lesz a sorsa, különösen az Ázsiából vagy az észak-amerikai kontinensről idekeveredett fajoknak, de több esetben jegyezték fel már fel flamingó pusztulását hazánkban. Sajnos a speciális táplálék és táplálkozási módszer nem kedvez a faj túlélésének, és nem utolsósorban nem véletlenül van egy adott madárfaj elterjedése egy adott földrajzi régióban. Azonban zavarbaejtő vérnyomokat is találtak a madáron, az eset további tisztázása érdekében hatósági vizsgálat hivatott tisztázni az eset összes körülményét. (Fotó: Molnár Balázs)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.