Kultúra

Egy este két táncot ad elő Szegeden a Közép – Európa Táncszínház

Egy este két táncot ad elő Szegeden a Közép – Európa Táncszínház

2018. december 4., kedd
Egy este két táncot ad elő Szegeden a Közép – Európa Táncszínház

December 10-én dupla esttel lép fel a Szegedi Kisszínházban a Közép – Európa Táncszínház. A Special Society és Poly című előadásokat egy este mutatja be a szegedi közönségnek a társulat.

A Special Society című előadás koreográfusa Anton Lachky munkája a test fizikai kapacitásán alapszik, annak egyszerűségén, egyszersmind komplexitásán. A kortárs tánc rajongói világszerte várják az előadásait, a táncosok pedig sorban állnak azért, hogy nála tanulhassanak, köszönhetően a saját maga által kifejlesztett tanítási módszernek is, mely a mozgás élvezetén keresztül segít táncosainak megtalálni saját, egyéni mozgásnyelvüket. A komplexitás „puzzle rendszerét" hozta létre, melyben a táncosok felfedhetik képességeik teljes tárházát. A sebesség és precizitás mindig munkásságának része. Módszere sikerét látszik alátámasztani előadásai ámulatba ejtő virtuozitása. Lachky olyan extrém világot hoz létre a darabjaiban, ami a fizikalitásával, a történések és a szereplők energiájával mindig más, de mindig rendkívül erős érzéseket vált ki a nézőkből.

A Közép-Európa Táncszínház három szóval definiálja magát: progresszív, stílusos, kortárs. A társulat repertoárja a mára reflektál a jelen emberének. Előadásaikban mindennapi lokális problémák és lehetséges válaszok kerülnek a színpadra a kortárstánc nyelvén – ezúttal két jelentős európai koreográfus megfogalmazásában. A Poly-t Eryk Makohon koreografálta, és azok a változások inspirálták, amelyek a kapcsolataink építése és működtetésének során keletkeztek. Emberként individuumok vagyunk, azonban a kapcsolataink révén egy nagyobb hálózat részei is, s relációink meghatározó szereppel bírnak a társadalmi pozíciónk kialakulásában. Az alkotók ezt a pozíciót próbálják vizsgálni egy tágabb kontextusból, s mindeközben a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatják. Izgalmas és bonyodalmas, már-már átláthatatlan, mégis matematikai pontossággal leképezhető viszonykavalkád adja a mű kiindulópontját. A szituációkat a társadalmilag kódolt, és a táncszínpadon karakterisztikusan felerősített viselkedésformák szerkesztik, a maguk féktelen szabadságával, és ugyanakkor a viselkedés-protokoll megkerülhetetlen kódjaival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.