Sport

Átalakítják az európai kézilabdakupák rendszerét, jön az Európa Liga

Átalakítják az európai kézilabdakupák rendszerét, jön az Európa Liga

2018. december 15., szombat
Átalakítják az európai kézilabdakupák rendszerét, jön az Európa Liga

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) végrehajtó bizottsága szombaton Párizsban jóváhagyta a kontinentális kupasorozatok rendszerének átalakítását.

Az EHF sajtóközleménye szerint a 2020/21-es idénytől kezdve a férfi és a női Bajnokok Ligájában is 16 csapat szerepel majd két nyolcas csoportban. Az eddigiektől eltérően a főtábla küzdelmeit nem előzik majd meg selejtezők. Az első és a második helyezettek a negyeddöntőbe kerülnek, ahova a harmadik, negyedik ötödik és hatodik helyen végzett együttesek keresztbejátszás után juthatnak el. Szintén újdonság, hogy a férfiak mérkőzéseit hétvége helyett szerdán és csütörtökön rendezik. A második számú kupasorozat neve EHF Kupa helyett Európa Liga lesz. A férfiaknál 12 csapat kiemeltként a csoportkörben kezdi meg szereplését, további 12 pedig a kétfordulós selejtezőből kerülhet oda. Mind a négy hatcsapatos csoportból az első négy helyezett a nyolcaddöntőbe jut, ahol egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek. A meccsekre kedden és esetenként szerdán kerül sor. A nőknél nem lesz kiemelés, a háromkörös selejtező végén alakul ki a 16 csapatos csoportkör mezőnye. Mind a négy négyes csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe. A BL és az Európa Liga is négyes döntővel zárul, a férfiak és a nők számára egyaránt. A női mérkőzéseket továbbra is hétvégén játsszák.A jelenleg Challenge Kupának nevezett harmadik számú sorozatot EHF Kupára keresztelik, és a döntőjéig oda-visszavágós alapon, hat forduló után lehet eljutni. A vezetőtestület döntött a nemzetközi versenynaptár módosításáról is, hogy a legjobb kézilabdázók hosszabb szünetet kapjanak. A rendszerint június közepére beütemezett válogatott hetek átkerülnek április végére, illetve május elejére, így a játékosoknak többé nem kell selejtezőkön szerepelniük a klubidény végét követően. Az európai kézilabdaszezon 2021 tavaszától a férfi és a női Bajnokok Ligája négyes döntőjével zárul, előbbi június közepén, utóbbi május végén lesz. Minden nemzeti bajnokságnak legalább egy héttel a BL-torna előtt véget kell érnie. MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.