Gazdaság

A Bosch 14 milliárdos beruházást hajt végre Miskolcon

A Bosch 14 milliárdos beruházást hajt végre Miskolcon

2018. december 4., kedd
A Bosch 14 milliárdos beruházást hajt végre Miskolcon

A német tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. európai akkumulátor kompetencia központot hoz létre, és bővíti szerszámgép összeszerelő kapacitásátMiskolcon, a beruházás összesen mintegy 14 milliárd forintba kerül - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter elmondta: a Bosch amiskolci beruházásához mintegy 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap. Magyarország és a német gépipar között hagyományosan kiváló a kapcsolat, a Magyarországra érkező befektetések mintegy 29 százalékát német befektetők hajtották végre - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: Magyarország,

a magyar gazdaság napjainkra gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét, állapotát, ettől kezdve a beruházás-ösztönzés fókusza nem a munkahelyteremtésre irányul, hanem arra, hogy a Magyarországon már létrejött munkahelyek minél magasabb hozzáadott értéket hozzanak létre, teremtsenek, és magas technológiai szintet képviseljenek.

Rámutatott: ezért új befektetésösztönzési kategóriát hoztak létre, a jövőben az alapján számítják ki a vissza nem térítendő állami készpénz-támogatás összegét, hogy a befektetés milyen új technológiát hoz be az országba, az milyen mértékben növeli Magyarország és az adott iparág versenyképességét.

"Ezt hívjuk technológia-intenzív beruházási támogatásnak, ez új kategória, amelynek felhasználásával a Bosch egy jelentős technológiai fejlesztést hajt végre 14 milliárd forint összértékben"

- ismertette Szijjártó Péter. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint az itt tevékenykedő német cégek elégedettek magyarországi befektetésükkel, 84 százalékuk a beruházását ismét Magyarországra hozná - mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter. Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte:

a Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója új gyártócsarnokot épít amiskolci elektromos kéziszerszámgyára számára.

A tevékenységek egy részének új csarnokba történő áttelepítésével a vállalat nagyobb területen folytatja a termelést, ezáltal csökkenti a költségeket, emellett ez az átszervezés további növekedési lehetőséget is jelent.

Budapest, 2018. december 4.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Daniel Korioth, a magyarországi Bosch Csoport vezetõje a Bosch beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. december 4-én. A német tulajdonú Robert Bosch Power Tool Kft. európai akkumulátor kompetencia központot hoz létre, és bõvíti szerszámgép összeszerelõ kapacitását Miskolcon, a beruházás összesen mintegy 14 milliárd forintba kerül.
MTI/Soós Lajos

Fükő László jelezte: az új 20 ezer négyzetméteres csarnok amiskolci kéziszerszámgyár munkavállalói közül 1200-nak biztosít majd munkaterületet, akik egy bérelt épületből költöznek majd át.

Az új egységben fogják gyártani a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat (például fúrókat, fűrészeket, multifunkciós szerszámokat, láncfűrészeket és sövényvágókat), valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat.

Az új épületben az irodák mellett kantint, laborokat valamint 100 új parkolóhelyet is kialakítanak. A csarnok építése már elkezdődött és várhatóan 2019 végén fejeződik be - fűzte hozzá az ügyvezető igazgató.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.