Közélet

3,3 milliárdot fordítanak jövőre a Nemzeti Tehetség Programra

3,3 milliárdot fordítanak jövőre a Nemzeti Tehetség Programra

2018. december 15., szombat
3,3 milliárdot fordítanak jövőre a Nemzeti Tehetség Programra

A kormány több mint 3,3 milliárd forintot fordít 2019-ben a Nemzeti Tehetség Programra, amellyel egy évben mintegy 500 ezer fiatalt tudnak támogatni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

Illés Boglárka azt mondta, a következő kétéves cselekvési terv újdonságai, hogy iskolarendszerű szakképzési intézmények is pályázhatnak a felhívásokra, több versenyt online formában is elérhetővé tesznek, valamint megteremtik a nemzeti tehetségsegítő kör alapjait is.

Meg szeretnének tartani minden olyan programot, amely az elmúlt években sikeres volt. Ilyen például az óvodáskortól kezdődő tehetségtámogatás, a tehetséggondozó táborok és a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok támogatása, valamint az anyanyelvi identitás megőrzését célzó programok indítása - ismertette.

Illés Boglárka hangsúlyozta, a tehetséggondozás húsz évre szóló stratégiai irányait meghatározó, kétéves cselekvési tervekre épülő Nemzeti Tehetség Programot széles körű társadalmi együttműködés övezi. A programot a magyar lakosság is egyre jobban elismeri, forrásainak felét ugyanis az adófizető állampolgárok személyi jövedelemadójának egy százaléka adja - tette hozzá. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a magyar nemzet a tehetségek nemzete, jövőjét pedig meghatározzák a tehetséges fiatalok. A tehetség azonban önmagában nem elég, a kibontakozásához szorgalom, kitartás és támogató környezetre is szükség van - tette hozzá. Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. tehetségfejlesztési igazgatója közölte: a központ 2015 óta a Nemzeti Tehetség Program keretében több mint 24 projektet valósított meg.

Kitért arra is: jelenleg Magyarországon 39 minősített tehetséggondozó műhely működik. Ezek az intézmények elkötelezetten, jó eredményekkel foglalkoznak a tehetséges fiatalokkal, és készek a jó gyakorlatokat más intézményekkel is megosztani - tette hozzá. Azt mondta, az Új Nemzedék Központ ehhez a tevékenységhez mentorálási rendszer működtetésével, szakmai műhelyek szervezésével és eszközök biztosításával nyújt támogatást.

A közép-magyarországi régióban működő minősített tehetséggondozó műhelyeknek tavaly egy-egy millió, idén két-két millió forint értékben adtak eszközöket - mondta. Farkas György, a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium igazgatója azt hangoztatta, minden nemzetnek kötelessége a tehetségeit felkarolni és célzott támogatásban részesíteni.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.