Hírzóna

Új madárfaj telepedett le a szegedi Fehér-tónál

Új madárfaj telepedett le a szegedi Fehér-tónál

2018. november 2., péntek
Új madárfaj telepedett le a szegedi Fehér-tónál

A szegedi Fehér-tó elmúlt 40 éves avifaunisztikai történetére visszatekintve különösen nagy öröm a napokban feltűnt madárvendég jelenléte, ugyanis legalább ennyi ideje nem volt dokumentált észlelése itt - írta a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

A fekete sas (Aquila clanga) meglehetősen ritkán kerül szem elé, nem költ hazánkban, utoljára 1965-ben a Hanságban írták le költését. Tőlünk keletebbre elterjedt, ahol is rokonát, a békászó sast (Aquila pomarina) helyettesíti. E közepes mérető sasfaj rokonaihoz hasonlóan nagy fészket épít, amibe általában két tojást rak, ám kirepülni többnyire csak egy fióka szokott, a fekete sasoknál ugyanis jellemző a fióka kori káinizmus. Tápláléka főleg emlősökből és madarakból áll, de fogyaszt hüllőket, kétéltűeket és dögöt is. Megfigyelésére vonulásakor, tavasszal és ősszel van nagyobb esély, de az utóbbi években egyre több madár át is telel.

(Forrás: MME Csongrád megyei Csoport, fotó: Bálint Dénes)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.