Közélet

Több mint százmilliós tartozást halmoztak fel a szociális bérlakásokban élők Szegeden

Több mint százmilliós tartozást halmoztak fel a szociális bérlakásokban élők Szegeden

2018. november 23., péntek
Több mint százmilliós tartozást halmoztak fel a szociális bérlakásokban élők Szegeden

104 millió, azaz évente átlagosan körülbelül 20 millió forintos tartozásállományt halmoztak fel Szeged 2737 szociális bérlakásában 2013 év elejétől idén szeptember végéig. Ebből csak 8,7 millió forint a 30 napot meg nem haladó tartozás.

A két héttel ezelőtti közgyűlésen is komoly vitát generált a szociális bérlakások rendeletmódosítása, hiszen a mostani rendszer nem nyújt elegendő segítséget a rászorulóknak – például

a pályázatok elbírálásához használt pontrendszer a magasabb pontszámmal értékelte a nagyobb jövedelmet, mint az igénylő szociális helyzetét.

A legutóbbi módosítás is csak azt a célt szolgálta, hogy nehezebben essenek ki a szociális lakhatási rendszerből azok, akik már bekerültek és jogcímet vesztett bérlők lettek, mert bérleti díjtartozást halmoztak fel - közölte az ellenzék. Botka László polgármester büszkén hangoztatta az akkori vitán, hogy párját ritkító a szegedi szociális lakhatási rendszer, de akkor valahogy nem reklámozta, hogy ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy

egyedülálló mértékben halmoztak fel a rendszer lakásaiban tartozást.

Közérdekű adatigénylést adtunk be az önkormányzatnak, hogy kiderítsük, mekkora tartozás halmozódott fel 2013. januárjától idén őszig, melyre meg is érkezett a válasz. A dokumentum szerint

104 millió forint az erre az időszakra vonatkozó tartozásállomány. A november 20-án keltezett dokumentum alapján pedig 8,7 millió forint a 30 napot meg nem haladó tartozás.

A grémium novemberi ülésén Póda Jenő fideszes képviselő azt mondta, hogy a legjobb szociálpolitika a munkahely teremtés lenne Szegeden, de ezzel a városatya szerint a 16 éve töretlen szocialista városvezetés nem tudott mit kezdeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.