Egyetem

Szén-dioxid-reaktort fejlesztenek a szegedi egyetemen

Szén-dioxid-reaktort fejlesztenek a szegedi egyetemen

2018. november 10., szombat
Szén-dioxid-reaktort fejlesztenek a szegedi egyetemen

Napjaink egyik legnagyobb kihívást jelentő globális problémája az autók kipufogógázaiból, az erőművekből és a gyárkéményekből a levegőbe jutó, egyre gyarapodó mennyiségű szén-dioxid. A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Zrt. közösen dolgozik egy fejlesztésen, amely képes a szén-dioxidot közvetlenül a kibocsátás előtt átformálni.

A kutatók olyan reaktorokat fejlesztenek, amelyek alternatív energiaforrások igénybevételével képesek hidrogént előállítani vagy szén-dioxidot átalakítani a vegyipar számára hasznos anyagokká. Ezen technológiák hozzájárulhatnak az alternatív energiaforrások tárolásához és a fenntarthatóbb vegyipar felé való elmozduláshoz. Az európai uniós forrás 846,7 millió forinttal támogatja az összesen 1,226 milliárd forintos teljes költségvetésű, négyéves kutatás-fejlesztési programot. A projekt várható eredményeként olyan elektronizáló berendezések jönnek létre, amelyek megújuló energiaforrások felhasználásával képesek egyrészt átalakítani a szén-dioxidot, másrészt hidrogént előállítani. – A 2017 júliusában indult projektben hidrogénfejlesztésre és a szén-dioxid átalakítására katalizátorokat és katalizátor előállítási módszereket fejlesztettek, és elkészítették azokat a laboratóriumi szintű cellákat, amelyek a későbbi méretnövelés alapját képezik – fogalmazott Dr. Janáky Csaba, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Kémiai Intézet Fizikai Kémiai és AnyagtudományiTanszék munkatársa. Hozzátette: a jövőben azt vizsgálják majd, hogy a kísérleti körülmények miként hatnak az elektrokémiai eszközök működésére. A közeljövő feladata a fokozatos méretnövelés, amely során egyre nagyobb kapacitású berendezések készülnek, majd 2021. június 30-ig megszületik a kész prototípus.

(Forrás: szte.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.