Közélet

Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata

Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata

2018. november 23., péntek
Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata

Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata, az 1999-ben alakult szervezet célja a művészeti stílus örökségének tanulmányozása, megvédése és megerősítése - közölte Théo Huguenin-Élie elnök pénteken a Tisza-parti városban.

A tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón a svájci szakember elmondta, hogy a szervezet a Brüsszel fővárosi régió kezdeményezésére jött létre, jelenleg 17 várost és három régiót fog össze Glasgow-tól Nagyváradig. A szecesszió többé-kevésbé egész Európában elterjedt, hiszen az irányzat igen jól tudott a régebbi korok stílusával együtt élni. A neve országonként változik: Jugendstil, Modern Style, Glasgow Style, Secession, Nieuwe Kunst, Stile Liberty, Modernisme, Ecole de Nancy, Style Sapin, mindegyik elnevezés a stílus egy-egy arcát jelzi, magába olvasztva a helyi sajátosságokat is. Megjelent a képző- és iparművészetben, legjelentősebb hatással azonban az építészetre volt. Bár a mozgalom legfontosabb műveit mindenki megfelelő becsben tartja, vannak olyan kevésbé ismert, mégis figyelemreméltó alkotások, amelyek nem kapnak rendes védelmet, vagy akár tönkre is mentek. A hálózat fontos feladata ezért a tudományos együttműködés, a műemlékek állagmegóvásával, rekonstrukciójával kapcsolatos tapasztalatok megosztása - tudatta az elnök. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy Szeged 2016 óta tagja a hálózatnak. A politikus úgy fogalmazott, hogy a város épített kulturális örökségének jelentős részét adják a szecessziós épületek. Ez komoly lehetőséget és egyben felelősséget is jelent, hiszen a stílusirányzat népszerű, a műemlékek vonzóak a turisták számára, fenntartásuk azonban komoly terhet jelent. Példaként a közgyűlés helyszínéül szolgáló Reök-palotát említette, melyet bő egy évtizede újítottak föl, és vált lakóépületből összművészeti központtá, homlokzatának javítása azonban már idén újból szükségessé vált.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.