Egészség

Sebgyógyításra is jó a folyékony arany

Sebgyógyításra is jó a folyékony arany

2018. november 11., vasárnap
Sebgyógyításra is jó a folyékony arany

Negyven különböző fajtája van a méznek, de nem mindegy melyiket fogyasztjuk. Ha minőségi mézet választunk, akkor megelőzhetjük a betegségeket, csökkenthetjük a lázat, és szebbé tehetjük a bőrünket is.

Méztörténelem

Már időszámításunk előtt 2500 körül elterjedt a méz a népi gyógyászatban. A fennmaradt egyiptomi írások között olyan 1530-ból származó mézes receptek találhatók, amelyeket epebántalmak, testi erőtlenség és székrekedés esetén alkalmaztak. A görög Hippokratész mézet ajánlott a lázas betegeknek, és a gennyező sebeket mézes kenőccsel kezelte. Európában egészen a késő középkorig a méz volt az egyetlen ismert édesítőszer. A változás a keresztes hadjáratok korában kezdődött, amikor a portyázó harcosok először találkoztak az arab országok és India édes étkeivel és italaival. A velencei kereskedők a XII. századtól kezdve a keleti fűszerek mellett a cukrot is portékáik sorába iktatták, ám tízszer annyiba került, mint a méz, és így sokáig rendkívüli értéknek, orvosságnak tekintették.

Kiszoríthatja-e a méz a cukrot?

Ma már mondhatjuk, hogy nem sokan vergődnek azzal, hogy mézzel édesítsék a teájukat, vagy a süteményüket, és a gyógyításban is szinte elhanyagolható szerepe van. A legtöbben nincsenek is tisztában a méz jótékony hatásaival, és ha vásárolnak is mézet, akkor a tömegcikké vált hársmézet, vagy akácmézet viszik haza. Pedig a méhek a kaptártól csak meghatározott távolságon belül gyűjtenek a virágokról nektárt, ezért a megfelelő “legelő” kiválasztásával kiváló lehetőség van arra, hogy fajtamézeket – vagyis nagyrészt ugyanazon növényről gyűjtött nektárból készülő mézet- állíttassunk elő a méhekkel. Ezt sok magyar méhész meg is teszi, negyven különböző fajtaméz van, de a vásárló nagyközönséghez nagyon kevés jut el ebből.

Mi az a propolisz?

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amit a méhek a kaptár védelmére állítanak elő, betolakodó baktériumok és más kórokozók ellen gyűjtik. A propolisz ragacsos, barnás, édeskés illatú. Alapanyagát a méhek környezetében található fák rügyein és fiatal ágain található gyanta adja, a legfőbb propoliszforrás a fekete nyár rügypikkelyein található enyvszerű bevonat. Egyéb növényekről is gyűjtenek, például fenyőkről, tölgyfáról, égerfáról és napraforgókról. Propolisz fogyasztásával megelőzhetőek a különböző vírusos, bakteriális és gombás fertőzések. Gyulladáscsökkentő hatását légúti, húgyúti fertőzések, influenza vagy gyomorfekély esetén használhatjuk. A propolisz jótékony hatásait nemcsak belsőleges, hanem külsőleges kezelés során is kihasználhatjuk. Propolisszal hatékonyan kezelhetők nehezen gyógyuló sebek, égési sérülések, horzsolások, a herpesz és az afta. Ismert fájdalomcsillapító hatása, csökkenti a vérnyomást és javítja a szervezet ellenálló képességét. Jó kiegészítő lehet a rákterápiában, mivel fokozza a szervezet daganat ellenes tevékenységét.    

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.