Kultúra

Különleges kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában

Különleges kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában

2018. november 15., csütörtök
Különleges kiállítás nyílik a szegedi Reök-palotában

A kortárs, erdélyi származású képzőművész, Balogh Csaba alkotásaiból nyílik Kompozit 2.0 címmel kiállítás pénteken a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlatot bemutató csütörtöki sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítás azok sorába tartozik, melyekkel az intézmény próbálja közelebb hozni a kortárs képzőművészetet a szegediközönséghez. Balogh Csaba Kolozsváron végezte el a képzőművészeti egyetemet 1989-ben, majd a kilencvenes évek elején költözött Budapestre. Általában nonfiguratív alkotásai a konceptuális művészet jegyében születtek, ezekkel rendszeres résztvevője a Táblaképfestészeti Biennáléknak és a Szegedi Nyári Tárlatoknak - közölte a művészettörténész.

A szecessziós palota egyik nagyobb termében felállított Szegények kenyere című térinstallációjának készítése során a különböző elektronikai termékek csomagolását használta fel öntőformaként, majd a kétféle betonból készített pozitív öntényekből állította össze a sokszínű asszociációkra lehetőséget adó nagyméretű művet - tudatta a kiállítás kurátora.

Balogh Csaba az elmúlt évtizedek során múzeumok, magánygyűjtők és aukciósházak számára magyar mesterek több száz festményének restaurálását végezte el. A színek kikeveréséhez használt palettákat megtartotta, majd az üveglemezekből új műveket hozott létre. Ezekből a dekoratív alkotásokból több is látható a tárlaton, a például az I+XII címet viselő sorozat. A január 20-ig látogatható kiállításon a közönség megismerheti még a művész a népi fafaragás formaelemeit szintetizáló rajzait és kisméretű absztrakt expresszionista hatásokat mutató festményeit is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.