Közélet

Kövér: nemzedéki feladat a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése

Kövér: nemzedéki feladat a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése

2018. november 27., kedd
Kövér: nemzedéki feladat a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése

Az Országgyűlés elnöke szerint a mostani nemzedék egyik legfontosabb feladata a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése.

Kövér László a Magyarország vármegyéi és városai - ismertebb nevén az egyik szerkesztőjéről "Borovszkynak" nevezett - sorozat reprint kiadásának bemutatóján kedden a Pesti Vigadóban azt mondta: a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése most "korparancs". A megmaradás egyetlen útja, amikor a globális üzleti érdekek totális támadást intéztek a közösségek ellen, minden lehetséges identitás felszámolásáért - tette hozzá.

A házelnök hangsúlyozta: szabadság és jólét, demokrácia és emberi jogok nem létezhetnek erős nemzetek és erős államok nélkül. Kövér László a 104 év után most újra kiadott 26 kötetes "Borovszkyt" olyan "honismereti hologramnak" nevezte, amely magyar fénytörésben mutatja be a Kárpát-medencét.

A házelnök szerint a "Borovszky" a hazaszeretet kultúrájának jeles darabja, amely a korabeli tudomány igényességével rajzolja fel azt az életet, amelyet az alkotóközösség "történelmi pillanatfelvételként" 1896 és 1914 között maga előtt látott. A magyar történelem a Kárpát-medencében nem lemaradástörténet - "mint ahogyan azt a marxista és újabban a liberális történetírás is hajlamos sugallni" -, hangoztatta, hanem olyan teljesítmény története, amelyre büszkék lehetünk.

Ha"a nemzet nem más, mint közös emlékezet a múltról és közös terv a jövőre nézve"- miként azt Ernest Renan francia filozófus megfogalmazta - akkor a "Borovszky"újrakiadásával olyan nemzeti alapmű született újjá, amely egyidejűleg erősítheti a Kárpát-medencére vonatkozó emlékezetet és terveket is - mondta.

Kövér László szerint a kiadvány legfontosabb tanulsága, hogy minden jól működő országnak családi, vallási és nemzeti közösségekre van szüksége, amelyek az önazonosság legerősebb biztosítékai lehetnek. Kitért arra: a "Borovszky"-sorozat magyar fénytörésben mutatja be a Kárpát-medencét, annak a nemzetnek a látásmódját tükrözve, amely a történelem forgatagában, ezer éven át mindig többséget - hol abszolút, hol pedig relatív többséget - alkotott, és alkot ma is a Kárpát-medencében, amely térségről természetesen az itt élő többi nemzeti közösségnek is megvan a maga története és látásmódja. A sorozatot méltatva a házelnök azt mondta, abból az egykor volt egész Magyarországot lehet megismerni sokszínű, változatos életében, azt az országot, amelynek közösségeit még nem választották el egymástól határok - sem fizikai, sem lelki értelemben.

Úgy fogalmazott: ha a térség XX. században született nemzetállamai olyan XXI. századi nemzeti államokká tudnak válni, amelyek nemcsak a nemzeti többségek, hanem a területükön élő minden őshonos nemzeti közösség önazonosságának és érdekeinek védelmére törekednek, akkor a Kárpát-medence népeinek és államainak földrajzi és történelmi egymásrautaltsága jövőalakító erő lehet Európában, olyan erő, amelynek mindenki a nyertese lehet. Hozzátette: a magyaroknak ez a szomszédaik számára szóló ajánlatuk, tervük a XXI. századra.

Az önmagunknak szóló XXI. századi magyar terv lényege pedig az, hogy legyen ismét magyar gyarapodás a Kárpát-medencében, lélekszámban, lélekben és erőben egyaránt - mondta Kövér László. A Borovszky Samu történész által is szerkesztett kiadvány a Méry Ratio Kiadó gondozásában jelent meg idén, 4200 példányban, kormányzati támogatással.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.