Közélet

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

2018. november 21., szerda
Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

A magyar képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegediSomogyi-könyvtárba - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, játékok, gyermekprogramok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. A fesztiválon a képregénykiadók és -terjesztők is bemutatják újdonságaikat. Az idei a tizedik SzegediKépregényfesztivál, így a programból nem maradhat ki a visszatekintés sem: az első rendezvény egykori előadói az elmúlt tíz év személyes szakmatörténetéről mesélnek, Bayer Antal pedig - aki lassan másfél évtizede készít statisztikákat a hazai megjelenésekről - számokkal alátámasztva vázolja fel az elmúlt évtized fordulatait és tendenciáit. A látogatók megismerkedhetnek olyan egzotikus országok képregénykultúrájával, mint Chile, Nigéria vagy Vietnam, előadás hangzik el az archaikus szimbólumok megjelenéséről a popkultúrában és képregényekben, Pilcz Roland szegedi rajzoló, Kalyber Joe megalkotója pedig bemutatja új hősét, YKX-t. A könyvtárban kiállítás látható kortárs képregényrajzolók portréiból, egy különleges tárlat pedig a Somogyi-könyvtárban őrzött folyóiratokból válogatott propaganda- és gúnyrajzok, politikai és háborús karikatúrákból mutat be válogatást a Nagy Háború centenáriuma alkalmából.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.