Egészség

Ismét kifogásolható a levegő minősége Szegeden

Ismét kifogásolható a levegő minősége Szegeden

2018. november 10., szombat
Ismét kifogásolható a levegő minősége Szegeden

Továbbra is magas a légszennyezettség, már a fővárosban is egészségtelennek minősítették a levegő minőségét a magas szálló por (PM10) koncentráció miatt.

A Tisztifőorvos Facebook-oldalán szombaton azt írták: egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten és Nyíregyházán. Emellett tizenöt település levegő-egészségügyi helyzete kifogásolt minősítést kapott: Debrecen, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Miskolc, Pécs, Putnok, Sajószentpéter,

Szeged

, Szolnok, Szombathely, Tököl, Vác, Várpalota, Veszprém. A többi, mérőállomással megfigyelt térség levegőjében a kisméretű aeroszol részecskék koncentrációja az egészségügyi határérték közelében volt. Kiemelték továbbá, hogy néhány helyen a nitrogén-dioxid koncentrációja is meghaladta az egészségügyi határértéket. Mint írták: a kisméretű aeroszol részecskékhez hasonlóan a nitrogén-dioxid is csökkentheti a tüdő védő funkcióját és elsősorban légzőszervi tüneteket okozhat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja, hogy a helyes fűtési módok alkalmazása mellett részesítsék előnyben a tömegközlekedést. Az érzékeny lakosságcsoport számára az a tanács, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kültéren végzett aktív testmozgást, fizikai munkát. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória esetében rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.