Közélet

Három év múlva népszámlálás lehet Magyarországon

Három év múlva népszámlálás lehet Magyarországon

2018. november 20., kedd
Három év múlva népszámlálás lehet Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2021 nyarán tarthatja a következő országos népszámlálást. A kormány erről szóló törvényjavaslata alapján a népszámláláson történő részvétel kötelező, azt internetes önkitöltéssel vagy interjús módszerrel kell végrehajtani, továbbá ki kell terjednie a lakások összeírására is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament elé terjesztett indítványában emlékeztet: Magyarországon 1870 óta van rendszeresen, általában tízévente népszámlálás, a soron következő már a tizenhatodik lesz. A tárcavezető indoklásában kiemelte, a népszámlálás részletes adatokat nyújt a népesség nagyságáról, demográfiai viszonyairól, nemzetiségi, vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási, családi viszonyairól és életkörülményeiről. A népszámlálás nemcsak minden egyes Magyarországon életvitelszerűen élő emberre terjed ki, hanem az ország lakásállományának teljes körű összeírására is, így a lakások jellemzőiről is részletes tájékoztatást ad.

A törvényjavaslat szerint az adatfelvételt 2021. május 1. és június 20. között kell végrehajtani. Az összeírásból kimaradók és lakásuk pótösszeírását 2021. június 28-áig kell befejezni, az adatfeldolgozási folyamat pedig 2022. június 28-áig tart. A feldolgozás lezárásakor létrejött adatállományt teljesen anonimizálják, vagyis megszüntetik az adatok kapcsolatát az adatszolgáltatókkal. Az előterjesztésben ezzel összefüggésben megjegyzik, az uniós tagállamok közül 2011-ben csak Magyarországon volt személyazonosításra nem alkalmas módon népszámlálás.

A népszámlálásban érintetteknek kötelező a részvétel, és kötelesek valós adatokat megadni a vallásra, a nemzetiségre, az anyanyelvre és a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, az egészségi állapotra, valamint a fogyatékosságra vonatkozó adatok kivételével. A népszámlálás eredményei egyebek mellett alapul szolgálnak a társadalmi, gazdasági és politikai döntések előkészítéséhez, különösen nélkülözhetetlen információs bázist jelentenek a gazdaságpolitikának, továbbá a területfejlesztéssel, a népesedéssel és a családdal, a nemzetiségekkel, a szociális helyzettel, a foglalkoztatottsággal, a lakáskörülményekkel kapcsolatos szakpolitikáknak - olvasható az indítványban.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.