Közélet

Felfedeznék a rejtett szegedi zsidó örökséget

Felfedeznék a rejtett szegedi zsidó örökséget

2018. november 27., kedd
Felfedeznék a rejtett szegedi zsidó örökséget

Nyolc ország kilenc városának együttműködésével indult hároméves program a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére - közölte Szentgyörgyi Anna projektmenedzser kedden Szegeden.

A program fórumát megelőző sajtótájékoztatón a szakember elmondta, az 1,8 millió euróból (565 millió forint) megvalósuló, Rediscover című projekt célja, hogy elsősorban a helyi zsidó szervezetekkel összefogva egységes szemlélet alapján feltárja, újraélessze és az érdeklődőkkel megismertesse az érintett települések -

Szeged

mellett Banja Luka, Galati, Temesvár, Kotor, Muraszombat, Eszék, Regensburg és Szabadka - zsidó kulturális örökségét.

Az épített örökség - zsinagógák, temetők, emlékhelyek, köz-, üzleti- és lakóépületek - számbavétele mellett a projekt fontos célja a szellemi javak összegyűjtése és bemutatása. Ennek érdekében a többi közt a helyi közösségek prominens képviselőivel készítenek videóinterjúkat, melyben a zsidó kultúrához kötődő személyes történeteiket elevenítik föl. A program része egy világhálós repozitórium létrehozása is, amely egy-egy épülethez kapcsolódó tárgyi emlékeket, történeteket mutatja be, összekapcsolva a már létező adatbázisokkal.

A munkában résztvevő kulturális és idegenforgalmi szakemberek olyan turisztikai szolgáltatásokat is létrehoznak, melyek a nagyközönség számára is könnyen elérhetővé teszik a ma még rejtett zsidó kulturális örökséget. Egyaránt számítanak a saját családi gyökereiket felfedezni kívánó örökségturistákra éppúgy, mint a laikus közönségre. Szentgyörgyi Anna elmondta, a 2021 nyaráig tartó program eredménye lesz egy kézikönyv is, melyet a programban résztvevő városokhoz hasonló méretű 20 és 200 ezer közötti lakosú települések felhasználhatnak és adaptálhatnak saját zsidó örökségük bemutatására.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.