Közélet

Akár 2 óra alatt dönt a bíróság az új eljárásjogi törvény bevezetése óta

Akár 2 óra alatt dönt a bíróság az új eljárásjogi törvény bevezetése óta

2018. november 12., hétfő
Akár 2 óra alatt dönt a bíróság az új eljárásjogi törvény bevezetése óta

Az új büntetőeljárási törvény hatályba lépése óta több mint 50 ügyben fejeződött be jogerősen, tárgyalás nélkül a bíróság előkészítő ülésén a Csongrád Megyei Főügyészség és az illetékességi területe alá tartozó járási ügyészségek által képviselt vádakban az eljárás. Volt olyan ügy, amikor 2 óra alatt döntött a bíróság.

Az új büntetőeljárási törvény július 1-ével lépett hatályba, azóta pedig 51 olyan bűnügyben fejeződött be a vádemelést követően rövid idővel, tárgyalás tartása nélkül a bíróság előkészítő ülésén az eljárás, ahol a vádat a Csongrád Megyei Főügyészség, vagy az illetékességi területe alá tartozó járási ügyészségek képviselték. A július elején hatályba lépett új eljárásjogi törvény által bevezetett intézmények közül az ügyészség, valamint a gyanúsított és a védő által kötött egyezség, valamint az ügyészségnek a vádiratban a beismerő vallomásra figyelemmel feltételesen előterjesztett büntetés kiszabási indítványa, illetőleg az előkészítő ülésen hasonló tartalommal előterjesztett ügyészi indítványok és ezeknek a vádlott és a védője által történő elfogadása vezettek mintegy 51 ügyben az eljárás gyors, tárgyalás tartása nélkül történő jogerős befejezéséhez. Kiemelkedő, hogy az új eljárásjogi törvénnyel a Csongrád Megyei Főügyészség által a Szegedi Törvényszék előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt egy jogerős szabadságvesztés büntetését töltő elítélttel szemben indult eljárás. A költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásokat jellemző, huzamos ideig történő elhúzódásának elkerülése érdekében a főügyészség a vádiratában feltételes indítványt tett a büntetés konkrét mértékére arra az esetre, ha a vádlott a nyomozási szakban tett nyilatkozataival ellentétben a vádiratban megjelölt bűncselekményben való bűnösségét elismeri. Mindezeken túlmenően a vádlott más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését töltötte és az előkészítő ülésen sem kívánt jelen lenni, de hozzájárulásával a bíróság engedélyezte, hogy telekommunikációs eszköz útján legyen jelen az ülésen. A vádlott az előkészítő ülésen továbbra sem kívánt vallomást tenni, azonban akként nyilatkozott, hogy a bűnösségét elismeri a vád tárgyává tett bűncselekményben, melyet a bíróságelfogadott és a vádiratban feltételesen indítványozott szabadságvesztéssel azonos tartalmú büntetést szabott ki. Ez utóbbi esetben a bíróság eljárása 2 óra időtartamot sem vett igénybe.

Borítókép: archív

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.