Közélet

Zöldmezős beruházást tervez a Pick

Zöldmezős beruházást tervez a Pick

2018. október 18., csütörtök
Zöldmezős beruházást tervez a Pick

Több darabból álló, összesen 100 hektáros telket vásárolt a Pick a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő árverésén, ahová először a Maros utcai üzem költözhet ki.

Nem volt titok, hogy a Bonafarmhoz tartozó Pick Szeged új gyár felépítését tervezi, de korábban annyit mondtak a lehetséges beruházásról, hogy egyelőre csak felmérik, hol lehetne annak helye. Nagyon úgy néz ki, hogy a Hungerit felvásárlásával meg is van a válasz: a korábban felmerülő észak-szegedi helyszín helyett Szentes lehet a befutó – írta augusztus elején a Forbes, alaposan ráijesztve a szegediekre. Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni a tulajdonos – mondta korábban Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. A több 10 milliárd forintos beruházást akkor az M5-ös és az M43-as autópálya csomópontjához közel, az 5-ös főút két oldalán képzelték el. A Pick megbízott vezérigazgatója elmondta, van összefüggés, és egymást gyengítő hatás a Hungerit megvásárlása és a szegedi zöldmezős beruházási terv között.

„A Hungerit Zrt. mint stratégiai partner a Bonafarm Csoport baromfiágazatával működik együtt a jövőben, de megvásárlása természetesen hatással van a Pick Szeged Zrt. beruházási terveire – mondta Sutka László.

A Pick már idén tavasszal megvásárolta a szükséges telket a régi 5-ös út mellett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a tervezett zöldmezős beruházáshoz. A vételárat üzleti titokként kezeli a társaság, ám az MVM árverési értesítőjéből kiderült, 3,5 milliárd forint. Azt ugyanakkor elismerték, hogy a közművesítés valóban jelentős költségekkel jár, de ezt a környező egyéb fejlesztésekkel összhangban – ELI Tudományos Park, városi és rendezési tervek –, ahhoz illeszkedve tervezik végrehajtani.

"A technológiai előterveket egy olasz szakági specialista cég elkészítette, jelenleg az engedélyezési tervezést készítjük elő, amit jövőre követnek a kiviteli tervek. A beruházás első fázisa legkésőbb 2020 elején indulhat."– mondta Sutka László.

A létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem-beruházást kezdik, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.