Közélet

Összefogtak a szegedi nyugdíjasok a 81%-os emelés ellen

Összefogtak a szegedi nyugdíjasok a 81%-os emelés ellen

2018. október 19., péntek
Összefogtak a szegedi nyugdíjasok a 81%-os emelés ellen

Összefogásból nem fizették ki a 81 százalékkal megemelt díjat az újszegedi Gesztenyeliget nyugdíjas lakóinak nagy része - írta a Délmagyar.hu

A nyugdíjasok korábban 8–9 millió forintért kötöttek halálig tartó bérleti szerződést egy-egy lakásra. A szerződés értelmében havi 30 ezer forintot kellett fizetni a közös költségekre, plusz a lakrészre a rezsit. Másfél évvel ezelőtt 30 ezerről 33 ezer forintra nőtt a díj. Az idén nyáron jelentette be a tulajdonos a lakógyűlésen, hogy a díjat felemeli 60 ezerre.

Sokan ezt az összeget már nem tudták kifizetni, ezért a lakók összefogtak és a legtöbben csak 33 ezret adtak a tulajnak.

A problémákat hiába próbáltuk megbeszélni a tulajdonossal, nem értünk el eredményt. Mindenkinek az egészségét megviseli, ami történik – mondta a lapnak 2008 óta működő magánintézmény egyik lakásában Beck Zoltán, korábbi szegedi önkormányzati képviselő.

Az intézmény tulajdonosa, Ambrus Zoltán azt írta a lapnak, hogy a 33 ezer forint alapszolgáltatási díjukat azért emelték 60 ezerre, "mert az alapszolgáltatáshoz tartozó költségek jelentősen megemelkedtek, és a szolgáltatáshoz kapcsolódó munkabérek is."

Azóta leültek a lakókkal, hogy újratárgyalják az emelés ütemét. Tudomásul vettük a kialakult helyzetet, függetlenül attól, hogy a 60 ezer forint messze a piaci ár alatt van, és intézményünk állami támogatást sem kap. Bíznak benne, mielőbb sikerül megegyezni az alapszolgáltatási díj összegében, úgy, hogy az mindenki számára elfogadható legyen. A cikkben megemlítik, hogy a lakók augusztus 28-án a kormányhivatalhoz is fordultak, vizsgálatot kérve.

Ezután derült ki, hogy a ház működésében résztvevő négy cég körül az egyik felszámolását elrendelte a bíróság.

A tulajdonos erről azt mondta, valóban zajlik a kormányhivatali vizsgálat, a befejezését követően tudnak erről nyilatkozni.

via

Kiemelt kép: gesztenyeliget.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.