Szórakozás

Megérkezik a Hungarosaurus a Múzeumok Őszi Éjszakájára

Megérkezik a Hungarosaurus a Múzeumok Őszi Éjszakájára

2018. október 25., csütörtök
Megérkezik a Hungarosaurus a Múzeumok Őszi Éjszakájára

Újabb eredeti dinoszaurusz maradványokkal bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum dinó-kiállítása. A legendás Hungarosaurus fosszíliái mellett további fogakat, csigolyacsontokat és megkövesedett dinoszaurusz ürüléket is láthatnak az érdeklődők a Múzeumok Őszi Éjszakáján, október 27-én.

A már hagyománynak számító eseményt azért rendezik meg, hogy a nyári múzeumok éjszakája mellett legyen még egy alkalom, amikor a látogatók este is tudnak kulturálódni.A program a múzeum jelenlegi kiállításaihoz kapcsolódik, így a témák a dinoszauruszok, és az arany és ezüstkincsek körül forog majd. Az este folyamán szakértők tartanak majd tárlatvezetést, emellett a dinoszauruszokról Dr. Ősi Attila paleontológus előadását hallgathatják meg az érdeklődők „Dinoszauruszok itthon és a nagyvilágban” címmel.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján láthatják az újabb eredeti, Magyarországon talált dinoszaurusz maradványokat is a látogatók. A leletek között vannak csigolyacsontok, fogak, páncél-részek, valamint megkövesedett dinó ürülék is.

Hungarosaurus rekonstrukció

A maradványok a Veszprém megyei iharkúti ásatáson kerültek elő, melyek közül legismertebb az első Magyarországon megtalált dinoszaurusz, a Hungarosaurus. Ez a növényevő dinó körülbelül 650 kilogrammot nyomhatott, 4-4.5 méteresre nőtt meg. A testét a nyakától kezdve egészen a farka végéig több száz páncélelem borította. A szegedi kiállításon a Hungarosaurustól származó csigolyát, fogat és páncélelemet is bemutatnak. Az anyag további érdekessége a Pannoniasaurus inexpectatus, azaz „Pannónia váratlan gyíkja”, mely egyedei vízben, folyókban éltek, a kifejlett példányok pedig körülbelül 6 méter hosszúak lehettek.

Az este érdekessége, hogy aki dínó jelmezben érkezik a Móra Ferenc Múzeumba, az ingyenesen vehet részt a programokon.

A jelmez lehet otthon elkészített, bolti, vagy akár csak egy arcfestés is, a lényeg, hogy a múzeum munkatársai dínónak lássák az érkezőket.

A Fekete házban is érdekes programokkal várják az este érkezőket. Itt minden a jelenlegi időszakos kiállítás körül forog majd, az ősi arany- és ezüstkincsek lesznek a fókuszban. Este hattól tárlatvezetések lesznek a kiállításban, majd restaurátori bemutatót meg lehet nézni, Hamar Edina: „Nem mind arany, ami fénylik! Talán ezüst?” címmel. A Kass Galériában, Kass János üzenete - Jelenczki István filmjének vetítése lesz majd, és tárlatvezetésekre is lehet számítani Szőkefalvi-Nagy Erzsébettel. Pénteken 18 és 23 óra között lesz majd látogatható a Szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Fekete Ház, és a Kass Galéria is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.