Hírzóna

Kübekházán volt a legmelegebb, megdőlt az országos rekord

Kübekházán volt a legmelegebb, megdőlt az országos rekord

2018. október 29., hétfő
Kübekházán volt a legmelegebb, megdőlt az országos rekord

Az országos és a fővárosi napi melegrekord is megdőlt hétfőn. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is melegebb volt, és több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

Eddig október 29-én Szerepen volt a legmelegebb, ahol 1923-ban 25,9 Celsius-fokot mértek. Most több mint egy fokkal melegebb volt, a Csongrád megyei Kübekházán 27,1 fokra melegedett a levegő. A fővárosban 90 éves rekord dőlt meg. 1928 óta 23,5 fok volt a napi fővárosi rekord. Most Budapesten két mérőhely - a II. kerületben és Újpesten - is 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet. A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy hétfőn az országos átlagos maximum 24 fok körül alakult, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 13 foknál. A mostani maximumok június első felére, illetve szeptember elejére jellemzőek Magyarországon - jegyezték meg. Egy korábbi bejegyzésében a meteorológiai szolgálat viszont arról írt, hogy éjjel délnyugat felől hidegfront érkezik erős, viharos széllel, esővel, záporral néhol zivatarral. Ugyanakkor azt írták: a front mögött sem esik vissza jelentősen a hőmérséklet. Az átlagos maximum október végén általában 13 fok körül alakul, de a következő napokban is jóval ezen értékek fölött marad a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint kedden a csapadék fokozatosan kelet felé szorul vissza, nyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap. Legtovább északkeleten és az Északi-középhegység vidékén maradhat felhős az ég. A szél sokfelé lesz erős, a Kisalföldön és a hegyekben viharos lökések is lesznek, de ezek estére megszűnnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18 fok között alakul, az északkeleti határ közelében lehet a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-23 fok között várható.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.