Hírzóna

Kiraboltak egy idős vásárhelyi férfit

Kiraboltak egy idős vásárhelyi férfit

2018. október 5., péntek
Kiraboltak egy idős vásárhelyi férfit

Több százezer forintot vett el két edénykészletért vevőjétől egy szegedi férfi. Kifosztás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 32 éves R. Gábor október 1-én 12 óra körül csengetett be egy idős hódmezővásárhelyi férfi otthonába. Autójából két edény-és négykéskészletet vett elő és eladásra kínálta a sértettnek, aki a rábeszélés hatására beengedte. Megállapodtak abban, hogy az unokák részére megveszi a termékeket. Amikor azonban az idős sértett a megtakarított pénzét elővette, az árusszinte az összes bankjegyet felmarkolta, majd távozott. A rendőrök a városban működő térfigyelő kamerák segítségével a bejelentéstől számított két órán belül azonosították a férfi által használt gépjárművet és a sofőrt is. Az Orosházi Rendőrkapitánysággal együttműködve a férfit elfogták és előállították. A feltételezett elkövető ellen védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányságon.

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét:

- Az üzleten kívüli - vagy köznapi nevén házaló - kereskedés jelenleg is népszerű formája a termékek (szolgáltatások) értékesítésének. Gyakran járják a vidéket házaló árusok és „iparosok”, akik olcsó, de általában nem megfelelő minőségű termékkel (pl.: ágynemű, edények, egészségügyi termékek), javítási, szerelési ajánlattal próbálják megkárosítani az embereket. A vásárlók, megrendelők az esetek nagy részében garancia nélküli, használhatatlan, silány minőségű termékeket, szolgáltatásokat kapnak. Tűzifa értékesítése kapcsán többször fordul elő mérlegelési csalás, amikor jóval kevesebb fát szállítanak ki, mint amennyit kifizettetnek. - Ezeknél az ügyeknél nehezítheti a felderítést, hogy a sértettek gyakran későn fordulnak a rendőrséghez. Emellett előfordul, hogy a házalás csak ürügy, hogy bejussanak az otthonokba, megszerezzék a pénzt, értékeket. - Nem érdemes kockáztatni, válasszák inkább a megbízható, garanciával rendelkező termékeket, szolgáltatásokat! - Ha valaki ennek ellenére mégis vállalja a kockázatot, először vegye át és ellenőrizze az árut, és csak utána fizessen – lehetőleg a bejárati ajtón kívül! - A pénzt ne az árus előtt vegye elő, és csak akkora összeget vegyen magához, ami a termék árát fedezi!

Kiemelten fontos:

- Idegeneket ne engedjen be az ingatlanba, kapun, ajtón, vagy beakasztatott lánccal biztosított ajtónyíláson keresztül beszéljen velük! - Amennyiben mégis beenged egy idegent a lakásba, egy percre se tévessze szem elől! - Fizikai támadás esetén feleslegesen ne tanúsítson ellenállást, az esemény után azonnal tegyen bejelentést a 112 segélyhívó számon! Ügyeljen rá, hogy a helyszínt ne változtassa meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.