Hírzóna

Friss Nobel-díjas tudós tart előadást Szegeden

Friss Nobel-díjas tudós tart előadást Szegeden

2018. október 16., kedd
Friss Nobel-díjas tudós tart előadást Szegeden

Magyarország európai szinten is vezető szerepre készül az összekapcsolt és autonóm közlekedésben, ezt támogatják a kormányzati szakpolitikai intézkedések is - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Brüsszelben, a Connected Transport Summit című konferencián.

A tárcavezető a minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta: a zalaegerszegi járműipari tesztpálya megépítésével Közép-Európa legkorszerűbb létesítménye készül el Magyarországon, amelyet az autógyártók és beszállítóik részéről is fokozott érdeklődés övez. A kormány a támogató környezet megteremtése érdekében a kutatás-fejlesztés és innováció (k+fi) új irányítási, szervezeti és finanszírozási modelljének kialakításán dolgozik. Kiemelte, az igényekre gyorsan reagált a magyar oktatási rendszer is, így például a kifejezetten az autonóm közlekedésre szakosodó egyetemi mesterképzések idei elindítása egyedülálló és hiánypótló Közép-Európában. Palkovics László kétnapos brüsszeli útja során több európai biztossal folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Palkovics László a Carlos Moedasszal, a kutatásért, tudományért és innovációért felelős biztossal való tárgyalása során az EU13 pályázóknak a Horizon 2020 programban való rendkívül alacsony részvételére hívta fel a figyelmet, kiemelve, hogy a program költségvetésének csupán 5 százaléka jut ezeknek a tagállamoknak, annak ellenére, hogy jó k+fi kapacitásokkal rendelkeznek. Elmondta, hogy az attoszekundumos nagy intenzitású lézerkutatásaiért idén társ-Nobel díjat kapott Gerard Mourou idén novemberben előadást tart a

szegedi

ELI Kutatóközpontban. A miniszter ebből az alkalomból a létesítmény meglátogatására kérte fel Navracsics Tibor biztost, aki jelezte, hogy örömmel eleget tesz a meghívásnak. Az innovációs és technológiai miniszter Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztossal az európai oktatási térség kialakításáról tárgyalt.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.