Egészség

Finom falatokkal fogyni? Lehetséges!

Finom falatokkal fogyni? Lehetséges!

2018. október 13., szombat
Finom falatokkal fogyni? Lehetséges!

A mediterrán diétát már az Eszmei Kulturális Örökségek listájára is fel akarják venni. Pusztán csak azért, mert megpróbáltatások nélkül szabadulhatunk meg a kilóktól és lehetünk kicsattanóan egészségesek.

Ehhez csak napi ötadagnyi zöldségre és gyümölcsre, jó minőségű gabonára, dióra, rizsre, főtt tésztára durumbúzából, tengeri halra, vörösborra és olívaolajra van szükség. Kisebb mennyiségben lehet enni sovány tejtermékeket és szárnyasokat is. Annak sem kell megijednie, aki a vörös húst kedveli, de abból heti szinten csak 300–400 grammot lehet megenni.

A mediterrán étkezés inkább életstílus, mint diéta, így az ételek fogyasztásán is sok múlik. Üljünk le a megterített asztalhoz és lassan együk meg a vacsorát, igyunk hozzá bort – ne a tv előtt toljuk be gyorsan a kaját. A lassú evéssel hamarabb eltelítődik a gyomrunk, így kevesebb kalóriát viszünk be.

A mediterrán diéta több pozitív hatását is kimutatták: gyorsabb fogyás, a vércukorszint szinten tartása, a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázata. Továbbá a gyomorégés, a szívrohamok, a stroke,és az Alzheimer-kór kockázatának csökkenése.

A diéta alapja, hogy az évszaknak megfelelő friss élelmiszereket részesíti előnyben. Törekedjünk arra, hogy mindig az idénynek megfelelő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mert azokban kevesebb a vegyszermaradványt, és sokkal több vitamin található. Az összes zsiradékot olívaolajra kell cserélni. Ezzel kell sütni, illetve ha salátát készítünk, akkor is olívaolajjal locsoljuk meg az ételünket. A napi desszert elsősorban friss gyümölcs legyen, egyéb édességek (csoki, sütemény, stb.) csak hetente 1-2 alkalommal megengedett. A mediterrán diéta mellé javasolják a napi vörösborfogyasztást is. Ez a férfiaknál napi egy-két pohár lehet, a nőknél csak napi egy pohár. Ez természetesen nem kötelező, de a flavonoidok és az ásványi anyagok jó hatással vannak a vérképzésre és a sejtek oxigénellátására. Mutatunk egy isteni receptet, amely a mediterrán diéta elvei szerint készül:

HOZZÁVALÓK

◼ 2 gerezd fokhagyma ◼ 4 szál újhagyma ◼ 2 evőkanál olívaolaj ◼ 20 dkg rizottó rizs ◼ 25 dkg tenger gyümölcsei (friss vagy mélyhűtött) ◼ 20 dkg zöldborsó ◼ 6 dl zöldségleves (kockából is lehet) ◼ pár levél citromfű ◼ citrom ◼ só ◼ frissen őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A fokhagymát megtisztítjuk, az újhagymát felkarikázzuk. Az olajat tűzálló lábasban felforrósítjuk, a hagymát és a fokhagymát három percig dinszteljük benne. A rizst, a tengeri gyümölcsöket és a zöldborsót hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük, felöntjük a forró zöldséglevessel. Lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk. Közben a citromfüvet apróra vágjuk, az elkészült rizottóba forgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és citrom kíséretében azonnal tálaljuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.