Szórakozás

Elragadó bemutatóval készül a Szegedi Kortárs Balett

Elragadó bemutatóval készül a Szegedi Kortárs Balett

2018. október 19., péntek
Elragadó bemutatóval készül a Szegedi Kortárs Balett

Pénteken elkezdődik a szegediek számára is a Kortárs Balett új évada. Enrico Morelli Orfeusz és Euridiké című darabját egymás után három nap láthatja majd a helyi közönség.

Már harmadik alkalommal hívják vissza Enrico Morellit, hogy koreográfiát készítsen a Szegedi Kortárs Balett számára. A Tavaszi áldozat, és a Menyegző után most egy mitológiai történettel, az Orfeusz és Euridikével kápráztatják el a közönséget. A koreográfusnak a családi háttere adta az inspirációt, mert két éves korában elveszítette az édesapját, így a darabot édesanyjának ajánlja. „Nem szeretném lelőni a lényeget, de elképesztően izgalmas, és mozgalmas színpadképre számíthatnak a nézők. Enrico Morelli nagyon ért a díszletek változtatásához, szinte filmszerűvé teszi a történetet. A mozgásvilág fluid és organikus lesz, a zene pedig egészen az elektronikusig megy el” – árulta el Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

A szezon korán kezdődött a balett társulat számára. Rövid nyári szünet után rögtön el is kezdték a munkát, július 27-én egy elő bemutatóval Budapesten, melyen az Orfeusz és Euridikét tesztelték a közönségen. Augusztus 23-án Szatmárnémetiben tettek eleget egy fesztiválmeghívásnak, majd keszthelyi, pécsi és budapesti vendégjátékokon léptek föl. Az együttes csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház új vezetésének számos kezdeményezéséhez, így a Magyar Dráma Napja alkalmából megnyitották próbatermüket az érdeklődő közönség előtt, majd fölléptek a teátrum alapításának 135. évfordulóját köszöntő gálaesten. Szeptember 30-án félszáz táncegyüttes társaságában a Millenárison, a leendő Nemzeti Táncszínház helyszínén ünnepelték az idén 25 éves Nemzeti Kulturális Alapot. Október 5-én pedig az együttes egyik legnépszerűbb produkciója, a Carmina Burana belgrádi bemutatójával kezdődött el a Nyugat-Balkáni Kulturális Évad programja. Novemberben és decemberben elsősorban a gyermekközönséget megszólító előadásokat játszanak, felújítják a Diótörőt, melyet Szeged és Budapest mellett Százhalombattán is játszanak majd, és a társulat táncosainak részvételével újra műsorra tűzik az Álomutazó című mesemusicalt, melyet tavaly karácsonykor mintegy 50 ezren láttak.

Dániában díjazták a Szegedi Balett táncművészét

Bacsó Gabriella kiemelkedő teljesítményével érdemelte ki a Gaubier Alapítvány elismerését. A varsói születésű Albert Gaubier táncművész, koreográfus, a Magyar Királyi Operaház egykori balettmestere nevét viselő dán alapítvány minden évben külföldi és dán művészeket díjaz kiemelkedő teljesítményükért. Bacsó Gabriella idén diplomázott a Magyar Táncművészeti Egyetem kortárs-modern tánc tanszakán, szeptembertől a Szegedi Kortárs Balett tagja. Egyetemi évei alatt Prágában tanult ösztöndíjjal, onnan a Granhoy Dans Company sikeres próbatáncát követően került Dániába, és vett részt egy produkciójukban. A Gaubier Alapítvány ekkor figyelt fel rá. A fiatal művészt a magyar közönség legközelebb a Nemzeti Táncszínház szeptember 30-i Táncpark rendezvényén láthatja táncolni a Millenárison.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.