Közélet

Csak Szegeden nem sikerült tornacsarnokot építeni

Csak Szegeden nem sikerült tornacsarnokot építeni

2018. október 20., szombat
Csak Szegeden nem sikerült tornacsarnokot építeni

Aulában és udvaron kénytelenek edzeni az Arany Torna DSE tagjai, mert a nekik helyet adó Arany János Általános Iskola tornatermét felújítják. Pedig a Magyar Torna Szövetség 250 millió forintból épített volna tornacsarnokot Szegeden, de a beruházás meghiúsult.

A körülbelül 200 tagot számláló Arany Torna DSE az Arany János Általános Iskolában tartja az edzéseket, meglehetősen rossz körülmények között. Az iskola tornatermét jelenleg felújítják, ezért ahogy Bélteki Pál nyilatkozott a

Délmagyarnak

, időt és energiát nem sajnálva kell kihordaniuk az aulába vagy az udvarra a szereket. Ez a helyzet várhatóan így marad a felújítás befejezéséig, pedig a Magyar Tornász Szövetség 250 millió forintos beruházást adott volna Szegednek, mely során egy új tornacsarnokot építettek volna fel, ahol a gyerekek számára minden körülmény biztosított. Ez a Sport XXI program keretén belül valósulhatott volna meg, erről két éve született döntés, viszont magánszemélyek és szakosztályok nem tarthatják fent ezeket az intézményeket, így Magyar Zoltán, a Magyar Tornász Szövetség elnöke Szegeden tárgyalt a feltételekről. Már mindenről megállapodtak az alpolgármesterrel és a sportbizottság vezetőjéről, a határidő előtti utolsó napon visszalépett a megállapodástól a városvezetés – tájékoztatta a lapot Magyar Zoltán. Az elnök azt is elárulta, hogy így Miskolcon és Nyíregyházán építenek tornacsarnokot. Hogy miért hiúsult meg mégis a beruházás több hónapnyi egyeztetés után, arról a felek eltérően nyilatkoznak. A tornászszövetség elnökét úgy tájékoztatták, hogy az új uszoda fenntartási költségei mellett egy másik létesítmény fenntartását nem merték elvállalni. Ezzel szemben az önkormányzat jogi problémákra hivatkozik, hiszen szerintük nem fenntartóként kellett volna részt venniük a beruházásban és a támogatott sem a város lett volna, ezért az önkormányzat sem lehetett kedvezményezett. Tovább bonyolítja a helyzetet az önkormányzat álláspontja szerint, hogy a csarnokot az iskolaudvarra tervezték, ami a tankerületi vagyonkezelés alá tartozik, így oda nem építhet és nem üzemeltethet ott semmit az önkormányzat.

Borítókép: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.