Hírzóna

A vízgazdálkodási művekről végez felmérést a NAK falugazdász-hálózata

A vízgazdálkodási művekről végez felmérést a NAK falugazdász-hálózata

2018. október 3., szerda
A vízgazdálkodási művekről végez felmérést a NAK falugazdász-hálózata

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara októberben felmérést végez a magántulajdonú vízgazdálkodási művekről. A köztestület kéri tagjait, hogy segítsék a falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva a vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulásához.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a falugazdászai közreműködésével 2018. október 22-ig felmérést végez a magántulajdonban, gazdálkodói fenntartásban lévő harmadlagos vízgazdálkodási művekről. 2018. szeptember 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatairól szóló 1426/2018. (IX. 10.) számú kormányhatározat, amelyben a kormány feladatokat tűzött ki az agrárminiszter és belügyminiszter részére, bevonva ebbe a köztestületet is. A NAK feladata a gazdálkodó szervezetek tulajdonában, fenntartásában lévő helyi érdekeltségű és közcélú vízilétesítmények kataszterének elkészítése. A feladat végrehajtása során a falugazdászok felkeresik a kamara azon tagjait, akik az elmúlt öt évben legalább egyszer öntözték a területüket. A szakemberek azt mérik fel az érintett tagok körében, hogy van-e a tulajdonukban, vagy tudnak-e a használatukban lévő területen olyan külterületi, rendeltetésük szerint üzemi, táblaszintű mezőgazdasági vízellátást,vízkárelhárítási, vízerő-hasznosítási feladatokat ellátó művekről (csatornák, szivattyúk, átemelők, stb.), amelyek magántulajdonban és fenntartásban vannak vagy voltak valamikor. Pozitív válasz esetén a NAK kéri tagjai együttműködését a mű(vek) adatainak megadásában. Amennyiben a gazdálkodó tud a fentebb leírt létesítményről, de a falugazdász nem jelentkezik nála, kérjük, hogy keresse falugazdászát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri tagjait, hogy segítséka falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a kataszterezés során minél teljesebb képet tudjon adni a döntéshozók számára az említett művekről annak érdekében, hogy a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulhassanak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.