Hírzóna

Továbbra is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága 

Továbbra is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága 

2018. szeptember 3., hétfő
Továbbra is magas a Fidesz–KDNP támogatottsága 

Érdemben továbbra sem változott a Fidesz–KDNP támogatottsága, minden egyes társadalmi csoportban a kormánypártok a legnépszerűbbek– derül ki a Nézőpont Intézet által a Magyar Idők című napilapnak készített augusztusi felmérésből, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A közvélemény-kutatás szerint nincs olyan demográfiai csoport, amelynek az egyharmada ne lenne fideszes, míg az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik népszerűsége haladja meg a 10 százalékot. Ez alapján kijelenthető, hogy a Fidesz az egyetlen néppárt Magyarországon– írták.

A felmérés azt mutatja, hogy a teljes felnőtt korú magyar népesség 41 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal, míg az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik népszerűsége haladja meg néhol a 10 százalékot, de a 60 év felettiek között ők is csak 5 százalékos támogatottságot érnek el. Az MSZP-Párbeszéd 6, a DK 4, az LMP 3, a Momentum 2, a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 1-1 százalékon áll.

A legvalószínűbb listás választási eredményekre vonatkozó becslés szerint a Fidesz-KDNP 54 százalékot szerezne egy esetleges voksoláson, ez egyszázalékos csökkenést jelent a júliusi felméréshez képest. A Jobbik a júliusi adatokhoz hasonlóan augusztusban is a szavazatok 17 százalékát kapná meg, a belőle kivált Mi Hazánk Mozgalom pedig 1 százalékot érne el. A DK az előző havi egy százalékpontos erősödés után ismét javított, most 7 százalékot kapna, és az LMP is bejutna a parlamentbe 5 százalékos eredménnyel. Az MSZP és a Párbeszéd közös listája 9 százalékot érne el, ez pedig nem lenne elegendő a parlamenti mandátumhoz. A parlamentből a júliusi adatokhoz hasonlóan jelenleg a 4 százalékos Momentum, a 2 százalékos Kétfarkú Kutyapárt és az 1 százalékon álló Mi Hazánk Mozgalom is kiszorulna.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint a férfiak között 10, a nők körében pedig 17 százalékpont a kormánypártok előnye az ellenzék egészével szemben. A különböző korosztályokat tekintve a legfiatalabbak, a 18-29 évesek korcsoportjában a legkisebb 7 százalékpont a különbség a Fidesz-KDNP és az ellenzék között, a 60 éven felülieknél már jelentős, 16 százalékpontos a kormánypárti fölény.

A felmérés július 19. és augusztus 14. között készült, kétezer ember személyes megkérdezésével.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.