Kultúra

Sztárfellépők jönnek a Szegedi Jazz Napokra

Sztárfellépők jönnek a Szegedi Jazz Napokra

2018. szeptember 12., szerda
Sztárfellépők jönnek a Szegedi Jazz Napokra

A skandináv dzsessz iskolateremtő alakja Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb dzsesszzenekara, a Get the Blessing lesznek a SzegediJazz Napok sztárvendégei, a fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban - közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője szerdán.

A több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő hazai eseménye, melyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A koncerteknek idén is az IH Rendezvényközpont ad helyett. Hagyomány, hogy a fesztivál nyitónapján, pénteken egy Szegediez kötődő együttes lép elsőként színpadra. A Deák Big Band 2009 októberében alakult a Deák Ferenc Gimnázium egykori és jelenlegi diákjából, a Fricsay Ferenc Fúvószenekar néhány tagjával kiegészülve. A Kiszin Miklós vezette, több mint húsz muzsikusból álló együttes vendége a hegedűn játszó Frankie Látó lesz.

A magyar mainstream dzsessz egyik legerősebb koncertzenekara az ifj. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lakatos Pecek Krisztián (bőgő) és Balázs Elemér (dob) trió, amely a jelenleg 21 esztendős, korábban már országos szaxofonversenyt nyerő ifj. Oláh Kálmán társaságában koncertezik a csongrádi megyeszékhelyen.

A pénteki napot a norvég Arild Andersen dzsesszbőgős zárja. A muzsikus-zeneszerző emblematikus stílusa, egyéni hangzása iskolát teremtett, a skandináv dzsessz egyik megteremtőjének tartják. Partnere az olasz Daniele Di Bonaventura harmonika- és zongoraművész, zeneszerző lesz. A két világhírű muzsikus Szegeden lép föl együtt először Olaszországon kívül. A szombatot Kézdy Luca hegedűs zenekara, a Santa Diver kezdi. A Szesztay Dávid basszusgitárossal és Szegő Dávid dobossal létrehozott formáció a hazai mezőny egyik legfigyelemreméltóbb jelensége. A Hang em High nemzetközi trió beskatulyázhatatlan, avantgarde zenét játszik. Az együttest a Bond művésznéven szereplő Radek Bednarz, az egyik leginnovatívabb lengyel új zenei alkotó, a svájci Lucien Dubius basszusklarinétos és az osztrák Alfred Vogel dobos 2013-ban hozta létre. A fesztivál utolsó fellépője Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb dzsesszzenekara, a Get the Blessing. A Radiohead ritmusszekciója - Clive Deamer dobos és Jim Barr basszusgitáros - és a Super Furry Animal egykori fúvósai - Pete Judge trombitás és Jake McMurchie szaxofonos - alkotta kvartett először jár Magyarországon.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.