Kultúra

Szórakoztató évadot kínál a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Szórakoztató évadot kínál a szegedi Kövér Béla Bábszínház

2018. szeptember 13., csütörtök
Szórakoztató évadot kínál a szegedi Kövér Béla Bábszínház

Tartalmas évaddal, változatos műsorral várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház, amely folytatja a csecsemőknek írt produkciók bemutatását és kamaszoknak szóló tantermi előadás-sorozatát is - közölte Kövér László igazgató szerdán a Tisza-parti városban.

Az évadnyitó társulat ülésen a szakember elmondta, hogy a színház egyre inkább nyit a családok felé, így a csecsemőknek, óvodásoknak, kisiskolásoknak és a kamaszoknak is ajánl előadásokat, a vendégprodukciók között pedig felnőtteknek írt bábdarabok is szerepelnek. Az első bemutatót már láthatta is a közönség, az Urbán Gyula írta és rendezte Két kicsi pingvin című, óvódásoknak szóló darabot szeptember 2-án játszották első alkalommal.

A legkisebbeknek szól a békéscsabai Napsugár Bábszínház Csíkos csoda című darabja, amelyben egy óraszerkezet elemei alakulnak át érdekes dolgokká. Szintén az óvoda előtt álló gyermekeket és szüleiket várják majd jövőre a Kovács Petra rendezte Kukucs című darabra, amelyen zenés mondókák segítik majd a közönséget a világ felfedezésében.

Már nagyobb gyerekeknek készül a Gimesi Dóra Mindent látó királylány című meséjéből készült darab, amelynek premierjét október végén tartják. Szabó Attila dolgozta föl a Grimm testvérek klasszikus meséjét, a Rigócsőr királyt, amelyet decemberben mutatnak be. Februárban tűzi műsorra Matei Visniec Párizsban élő román szerző Hóember, aki találkozni szeretett volna a nappal című darabját a társulat, amelyet Adela Moldovan aradi rendezőnő állít színpadra. Ibsen Nórája és Lewis Carrol Alice Csodaországban művei nyomán készült a Nóra című vendégprodukció. A Kiss Ágnes által előadott egyszereplős, felnőtteket és tiniket megszólító darabot minden hónapban műsorra tűzi a bábszínház. Az új évadban is folytatódnak a tavaly elkezdett tantermi előadások, a kamaszoknak játszott darabok olyan témákkal is foglalkoznak, mint a drogfogyasztás vagy az iskolai erőszak.

Jövő májusig tart a bábszínház a Szabadkai Szabadegyetemmel közös, uniós támogatással megvalósuló Theatro projektje. Ennek részeként hozták létre a májusban már Szegeden bemutatott Öt város - öt mese című vándorkiállítást, amely vasárnaptól Szabadkán a nemzetközi gyermekszínházi fesztiválon, később pedig Nagybecskereken és Újvidéken látható. A színházi seregszemlén a szegedi társulat öt előadással szerepel, majd a vajdasági város bábszínházának produkciói vendégeskednek a csongrádi megyeszékhelyen.

A kezdeményezés fontos része a néző utánpótlás nevelése. Ennek érdekében nyáron egyhetes workshopokat szerveztek, és hamarosan indul egy gyerekbábosok által készített előadás előkészítése, melyeket májusban a szegedi gyermekszínházi fesztiválon mutatnak majd be - közölte az igazgató.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.