Közélet

Olyan iskolát szeretnének, ahol a gyermekek jól érzik magukat

Olyan iskolát szeretnének, ahol a gyermekek jól érzik magukat

2018. szeptember 3., hétfő
Olyan iskolát szeretnének, ahol a gyermekek jól érzik magukat

Olyan iskolát szeretnénk, ahova a gyermekek örömmel járnak, ahol jól érzik magukat - jelentette ki Bódis József oktatási államtitkár vasárnap a Csongrád megyei Maroslelén, ahol az iskola új elsőseivel közösen nyitotta meg a tanévet, a helyi oktatás kezdetének 185. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az államtitkár elmondta: az első iskolák létrehozásakor az írástudó emberek kinevelése volt a cél. A mai világban is írástudónak kell lenni, a digitális korban ez komplexebb feladat, közben azonban nem szabad elfeledni az emberi értékeket - hangsúlyozta. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a közösségteremtés első igazi állomása mindig az iskola. Maroslelén minden biztosított ahhoz, hogy a gyerekek megkapják a legmagasabb színvonalú oktatást, megadva az itt élőknek a helyben maradás lehetőségét - közölte. Az államtitkár rámutatott, vissza kell szerezni a mezőgazdasági munka az elmúlt időszakban elveszített társadalmi rangját. Az agráriumban komoly elöregedés tapasztalható, a 21. századi kihívásoknak, a precíziós gazdálkodás követelményeinek megfelelni képes szakember-utánpótlás érdekében sokat kell tenni. Lázár János (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta: fontos, hogy minden gyermek, szülessék akárhova, esélyt kapjon arra, hogy szorgalmának, tehetségének, felkészültségének megfelelően boldoguljon. Ezt az esélyt első lépésként az iskola tudja biztosítani - jelentette ki. Lázár János emlékeztetett, Maroslelén a 19. század első felétől folyamatos volt az oktatás, az iskola fejlesztése. Jelenleg pedig sikeresen kötik össze a digitális technológiát és a falu megmaradását, felismerve, hogy a 21. században egy kis vidéki település miként tud lehetőséget biztosítani az itt élők számára. A politikus hangsúlyozta, azoknak, akik közéleti szerepet vállalnak feladatuk, hogy képesek legyenek ezt a lehetőséget - a szülők anyagi helyzetétől függetlenül - minden gyermek számára megadni.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.