Gazdaság

Még mindig sok a feketemunkás

Még mindig sok a feketemunkás

2018. szeptember 25., kedd
Még mindig sok a feketemunkás

A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok, továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írta keddi számában a Világgazdaság.

A Pénzügyminisztérium jelentése szerint az idei első fél évben 9700 munkáltatót ellenőriztek a hatóságok, közülük 6400-nál tártak fel munkaügyi szabálytalanságokat, amelyek az ellenőrzött 41 ezer munkavállaló 61 százalékát érintették. Ezerötszáz vállalkozásra együttesen több mint 215 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki. A feketefoglalkoztatás az építőiparban a legelterjedtebb, ott egy év alatt 32-ről 35 százalékra nőtt a bejelentés nélkül dolgozók aránya. A személy- és vagyonőrök 17 százaléka, a vendéglátásban dolgozók csaknem 15 százaléka, a kereskedelmi dolgozók 10 százaléka feketemunkás. Gyakoriak a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések is, ezek mintegy 10 400 főt érintettek az első fél évben végzett ellenőrzések során. A leggyakoribb szabálytalanság a munkaidő-beosztás hiánya volt, továbbá a munkavállalók munkaideje sokszor meghaladta a napi, vagy a heti megengedett legmagasabb értéket – olvasható a Világgazdaságban.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.