Kultúra

Már csak elhasznált rókabőr Az apáca

Már csak elhasznált rókabőr Az apáca

2018. szeptember 14., péntek
Már csak elhasznált rókabőr Az apáca

A Démonok között horrorfilmek folytatása, Az apáca már az ötödik része a sorozatnak. Sajnos érezni is rajta, hogy a történet már elfáradt.

A szellem és démonűző házaspár, Ed és Lorraine Warren életéről szóló horrorsorozat a Démonok között című filmmel indult. A nézőkre frászt hozó történetből eddig két rész készült el, illetve Annabelle címmel egy úgynevezett spinoff film jött még ki a mozikba, ami egyfajta mellékvágányt jelent.

Az apáca

ugyanolyan spinoff történet, mint az Annabelle, csak ezúttal nem egy családot terrorizálnak a gonosz démonok, hanem egy romániai kolostor lakóit. A filmsorozat érdekessége, hogy a Warner Bros. stúdió szerint megtörtént eseményeken alapszik. A Warren házaspár életét feldolgozó Gerald Brittle író szerint viszont az ő könyvét vették alapul. Persze így az író jogosan követelt egy valag pénzt a stúdiótól, amit ők nem akartak megadni, mondván, hogy a filmek történelmi tényeken alapulnak, amire senki sem formálhat tulajdonjogot. Ezzel csak az a probléma, hogy a valóságban nincsenek szellemek és démonok. A stúdiónak bíróságon kellett volna bizonyítani, hogy ezek a gonosz lények léteznek, de mivel tudták, hogy ez problémás lenne, inkább megállapodtak az íróval. Tehát a stúdió végül leforgatta az újabb filmet a történetből, amiről már tudjuk, hogy bár vannak valóságos alapjai, de lényegében kitaláció az egész. Az apácának pedig mind a 96 percében végig kínosan érezni azt, hogy az egész csak a pénzről szól.

Találtak egy olyan rókát, amiről annyi bőrt húztak már le, hogy ez a legutóbbi inkább már egy agyonhasznált és büdös bőrdarabkára hasonlít, mintsem egy rémisztő alkotásra.

A minőség igazából már a történet megírásánál félrement. Olyan kliséhalmazokat, mint a sötét és ködös erdő, meg a jóképű férfi utolsó pillanatban megmenti a védtelen nőt egymásra dobálni már régen nem menő. Tény, hogy a film még így is rémisztő, mert bár agyonhasználják benne a jumpscare effektet, amikor a semmiből ugrik elő az ijesztő alak, de azok még így is elérik a nézőkben a kellő hatást.

Forrás: pursuenews.com

Az apáca további pozitívuma még a jól megválogatott szereplőgárda. Az egyik főszereplő fiatal apácát alakító Taissa Farmigának a vérében van a színészet mestersége. Anyukája, Vera Farmiga a horrorsorozat többi részében is bizonyította már tehetségét. Mellette persze a többi színészre sem lehet panasz, hiszen a kötelezőt mindannyijuk hozta. Talán a két gyerekszínészt lehetne még kiemelni a csapatból, akik a szellem gyereket alakították, mert amit ők műveltek a filmen, az még talán a rémálmaikban is kísérteni fogja a nézőket. Ezzel viszont sajnos véget is ért a pozitívumok sora.

Jó ijesztések és színészek. Semmi többet nem tud Az apáca.

A történet kiszámítható, a feszültséget enyhítő poénok, illetve az egyetlen poén lapos, a képi világ pedig összecsapott. Sokkal szebb képeket is lehetett volna készíteni a festői Erdélyről, de a készítők ezzel a lehetőséggel egyáltalán nem éltek. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy egy unalmas hétköznap estét képes feldobni a film, de senki se számítson maradandó élményre. A legijesztőbb az egészben talán az, hogy a stúdió erről a már agyonnyúzott rókáról még további bőrt akar majd lehúzni a Démonok között harmadik részével, ami 2020-ban fog a mozikba jönni. Borítókép: Belvárosi Mozi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.