Egészség

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában

2018. szeptember 8., szombat
Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe - mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az orvos szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak. A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása - fűzte hozzá.

A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat - mondta, hozzáfűzve, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre.

Vastag- ésvégbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos augusztus végén Budapesten. (MTI)  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.