Közélet

Kőműves, kertész, szobafestő: ezek a slágerszakmák a Csillag börtönben

Kőműves, kertész, szobafestő: ezek a slágerszakmák a Csillag börtönben

2018. szeptember 12., szerda
Kőműves, kertész, szobafestő: ezek a slágerszakmák a Csillag börtönben

A 2018/2019-es tanévben 136-an ülnek iskolapadba a Csillag börtönben, közülük általános iskolába 43-an, középiskolába 56-an, két emelt szintű szakképzésre pedig 37-en járnak tanulni – írja az eduline.hu.

Az elítéltek közül 120-an jelentkeztek általános iskolai tanulmányaik után szakmát adó képzésekre, kőművesnek 20-an, szobafestőnek 20-an, kertésznek 14-en, villanyszerelőnek 11-en, férfiszabónak 19-en, asztalosnak két csoportban 36-an tanulnak - olvasható a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében. Az újtanévben közel 800 fogvatartott kezdte meg általános iskolai, több mint 1100 középiskolai, 24 fő pedig felsőfokú tanulmányait a magyar börtönökben.

A fogvatartottak közül 1300-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött, így majdnem minden ötödik fogvatartott, összesen több mint 3200 elítélt ült be a padokba.

A fogvatartottak iskolai végzettsége mindenhol a világon alacsonyabb a társadalmi átlagnál, itthon is sokan vannak olyanok, akik még az általános iskolát sem fejezték be.

"A büntetés-végrehajtási szervezet az alapfokú oktatás általános biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével növeli a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyeit, de az iskolai oktatás hiányosságainak csökkentésével potenciálisan a visszaesés lehetőségét is csökkenti"

- írják a közleményben. A büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan mintegy 2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. A különböző képzéseken túl kiemelt jelentőségűek a megszerzett ismeretek szinten tartását és pótlását elősegítő szakkörök, egyéb programok, tréningek is. Szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmai képzés, az oktatások minden esetben az intézeteken belül zajlanak, nappali, esti, illetve levelező tagozaton, államilag finanszírozott formában, a Nemzeti Alaptantervben megfogalmazottak alapján.

via

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.