Hírzóna

Keresztes László Lóránt lett az LMP frakcióvezetője

Keresztes László Lóránt lett az LMP frakcióvezetője

2018. szeptember 4., kedd
Keresztes László Lóránt lett az LMP frakcióvezetője

Keresztes László Lóránt társelnököt választotta vezetőjének az LMP parlamenti frakciója kedden. A politikus a posztról lemondott Szél Bernadettet váltja.

Keresztes László Lóránt budapesti sajtótájékoztatóján maga számolt be a frakcióülésen született döntésről. Elmondta, ő nem vett részt a voksoláson, a döntést képviselőtársai egyhangúlag hozták meg.

Az új frakcióvezető különösen fontosnak nevezte, hogy az LMP parlamenti munkájával biztosítsa "a valódi népképviseletet", és vállalja fel konkrét helyi ügyek képviseletét. Hozzátette: politikai munkájukkal az ökopolitika alapjait szeretnék bemutatni.

A helyi ügyek iránti elkötelezettségét azzal is indokolta, hogy nyolc évig pécsi önkormányzati képviselő volt, mielőtt most tavasszal bekerült a parlamentbe.Hozzátette: frakcióvezető-helyettesnek Demeter Márta és Schmuck Erzsébet mellett Csárdi Antalt választották meg a nyolcfős képviselőcsoportban. Keresztes László Lóránt megköszönte elődje, Szél Bernadett frakcióvezetői munkáját. Értékelése szerint Szél Bernadettet dicséri, hogy az LMP-frakció a mostani és az előző parlamenti ciklusban - létszámarányosan - a legaktívabb és legfelkészültebb képviselőcsoport volt.

A Jobbikkal lehetséges együttműködésről kérdésre válaszolva azt mondta, konkrét helyi programok mentén helyi megállapodásokat lehet kialakítani, ebben szerinte az országos pártvezetéseknek csak a keretek megteremtése a feladata.

Bírálta a kormány migrációs politikáját, ugyanakkor úgy látja, hogy a jövő évi európai parlamenti választáson ez lesz a központi téma. Keresztes László Lóránt szerint a kormánynak nincs koherens politikája a migráció ügyében, a migrációt hatalomtechnikai eszközként használja, nem érdekli a krízis valós oka, és nem is tesz semmit a megoldására. Arra használja ezt a kérdést, hogy saját hatalmát bebetonozza - hangoztatta.

Az LMP-s politikus azt mondta: egyetért azzal, hogy a globális migráció nagyon súlyos kérdés; szerinte vitát kell indítani arról, mi áll a krízis hátterében, ekkor lehet megoldásokat kidolgozni. Rögzítette azt is, a migrációs politikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, a határokat meg kell védeni, az illegális migrációt pedig meg kell állítani.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy az LMP vezetése a hét második felére alakítja ki álláspontját a Sargentini-jelentésről. A társelnök szükségesnek nevezte, hogy strukturális változtatásokat hajtsanak végre az LMP-ben, amellyel irányíthatóbbá válik a párt. Problémaként beszélt arról, hogy nem teljesen világos, milyen jogkörök tartoznak az elnökök és az országos elnökség alá. Ezt kell világosabban meghatározni - tette hozzá.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.