Közélet

Furcsa helyen ért véget a hőlégballon útja

Furcsa helyen ért véget a hőlégballon útja

2018. szeptember 14., péntek
Furcsa helyen ért véget a hőlégballon útja

A Hőlégballonok Közép-Európai Kupájának egyik versenyzője a ma reggeli órákban kénytelen volt Sándorfalva egyik forgalmas kereszteződésében landolni. A csapat csak pár perces fennakadást okozott a községben.

Ahogy

arról korábban írtunk

, a Szegedi Repülőnapok keretein belül megrendezett hőlégballonos verseny próbája már szerdán elkezdődött, maga a verseny pedig a mai napon indult el.

6 ország 30 csapata méri össze a versenyen a hőlégballonos tudását, így az elmúlt napokban a Facebookot el is árasztották azok a fényképek, amin az eget ellepő hatalmas lufik láthatók, akik bizony néha problémákba ütköznek. Hasonlóan járt a 26-os számú csapat is. Sándorfalván, a Szent István utca és a Mátyás utca kereszteződésében voltak kénytelenek leszállni.

Az osztrák Ballooning By Abel nevű csapattól megtudtuk, hogy a magasfeszültségű vezetékek okoztak nekik némi problémát, amik miatt végül a városka egyik kereszteződésében voltak kénytelenek letenni a kosaras ballont.

A csapat tagjainak viszont profi módon, alig pár perc leforgása alatt, leeresztették a hatalmas hőlégballont. A leszállás reggel 8 óra előtt pár perccel történt, de negyed 9-kor már újra járhatóak voltak az utak. Pálhegyi Zoltán a Közép-Európa Kupa hőlégballon verseny igazgatójának elmondása szerint nem kényszerleszállás volt ma reggel Sándorfalván, de a hőlégballonnak le kellett szállnia. Valóban a magasfeszültségű vezetékek miatt nem tudtak tovább repülni, de a szakember szerint ez így még nem kényszerleszállás.

„Azért nem repültek tovább, mert előttük voltak még olyan vezetékek, amiken a repülési határidőn belül nem lett volna idejük átrepülni, ezért választottak a leszállásra egy alkalmas helyet.”

– tájékoztatott Pálhegyi Zoltán A versenyigazgató azt is elmondta, hogy a leszállás rendben zajlott le, azaz különösebb esemény nélkül történt. A hőlégballonos versenyzők egyébként teljesen szabályszerűen jártak el, így még büntetést sem kaptak, mert bár lakott területen szálltak le, de még így is minden repülési szabályzatot betartottak. Ahogy a szakember fogalmazott az ügy kapcsán, a hőlégballonosok mindig kénytelenek leszállni, hiszen egy ballon sem maradhat örökre a levegőben. A leszállást mindig előre tervezik, ám mivel nincs irányító eszközük, és csak a magasságukat tudják szabályozni, előfordulhatnak egy-egy a mostanihoz hasonló versenynél, hogy egy utca közepén landolnak a hatalmas ballonnal.

„Természetesen le lehet rakni lakott területen is. Ha a pilóta úgy látja, hogy ő megfelelő biztonsággal letudja tenni a ballont bárhol, akkor arra van is lehetősége.”

- mondta el Pálhegyi Zoltán a hőlégballonos repülésről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.