Szórakozás

Ákos: a színpad fiatalít

Ákos: a színpad fiatalít

2018. szeptember 2., vasárnap
Ákos: a színpad fiatalít

A legendás Bonanza Banzai együttesel több mint 3 évtizede robbant be a „pop-szakmába”, majd a zenekar felbomlása után szóló karrierbe kezdett. Ákos 26 éve teltházas koncertek sorát adja és 50 évesen is ugyanolyan energia árad a színpadról, mint a kezdetetekkor.

–A SZIN koncerten a közönség soraiban együtt énekelt az 50 éves és tizenéves fiatal, mondhatni, családi program egy Ákos-koncert. Túlzás lenne állítani, hogy kortalan és korosztályos a zenéd?

– Harminc éve vagyok színpadon, a közönség figyelme, szeretete mindvégig elkísért, ezt nagy becsben tartom. Ennek a kivételes helyzetnek a következménye, hogy több korosztály is figyel a dalaimra, rengetegen jönnek koncertre. Azt hiszem, kevés zenéről lehet elmondani, hogy valóban kortalan. A populáris műfajokban néhány évtized soknak tűnhet, de ebből hosszabb távú következtetést nem érdemes levonni. A nagy képet tekintve még az sem látható, hogy ez a zenei jelrendszer, egyáltalán a dalforma meddig maradhat hivatkozási pont. Remélem, sokáig.

– Nézve a koncerteket, egyáltalán nem tűnik úgy, mintha 50 lennél. Érzed a kort, vagy van olyan, amikor„50 évesnek érzed magad”?

– A színpad fiatalít. Örülök, ha időnként kevésbé látszik a kor, de van otthon tükör, és egyre szaporodnak az orvos ismerősök is, úgyhogy ha akarnék se tudnék elfeledkezni róla. És ez így van rendjén. Ráadásul a gyerekeim feltűnően„öregszenek”, a legkisebb is harmadikos már, a nagy meg húsz esztendős egyetemista, ez is emlékeztet az idő múlására.

– Nagyon sok stílusváltás, korszak volt a karriered során. Ezek mennyiben köthetőek a korodhoz és mennyiben a világhoz, amiben élsz, élünk?

– Azt hiszem, ebben a műfajban kötelező a formai megújulás időnként. A tartalom, ha van, úgyis állandó. Szeretném kivívni a közönség figyelmét, ennek záloga, hogy engem is érdekeljen, intenzíven foglalkoztasson a munkám. Egyebek mellett a formai változtatásokban találtam meg az inspiráció forrását, ez működtet, ez hajt előre.

– Mennyire tervezel előre, látod már a következő lemezedet, turnédat? Mikor indul egy-egy turné tervezése és szervezése?

–Általában másfél-két évre látok előre, most nagyjából 2019 decemberéig. Idén a rockturné mellett új dalokon dolgozom, őszre egy középlemezt tervezünk, december 15-én pedig nagyszabású Aréna-koncertet tartunk Budapesten. Valamikor megjelenik majd az Ákos50 című jubileumi, akusztikus koncertünk anyaga is DVD-n. Jövő nyáron valószínűleg újra turnézunk, mert már több koncertszertvező megkeresett, vannak lekötött előadásaink. 2019 őszén talán jöhet egy új album is, ha a ennek a szónak még van valami értelme. Jó lenne, ha a jövő esztendőt is egy komolyabb Aréna-koncerttel koronázhatnánk meg december táján. https://www.facebook.com/szegedma/videos/314283612663854/

Kovács Ákos Budapesten született 1968.április 6-án. Kossuth-díjasmagyar dalszerző,zeneszerző,költő,Ákosnéven énekes-előadóművész. A magyar zenei élet egyik meghatározó előadója. Az egykoriBonanza Banzaiegyüttes énekese, szövegírója, zeneszerzője, majd szólistaként is népszerű és termékeny előadó a kilencvenes évektől napjainkig. Saját stúdiójában dolgozik, saját lemezkiadója gondozza albumait. Ákos az éneklés mellett akusztikus- és elektromos gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron és dobon is játszik. Önálló koncertjei mellett sok hazai fesztivál kiemelt fellépője. Két idegen nyelven,angolulésolaszulbeszél. Nős, felesége Őry Krisztina. Négy gyermek apja: Márton (1998), Anna (2002), Kata (2005) és Júlia (2010).

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.