Hírzóna

Akár 15 foknál is nagyobb lehet a napi hőingás

Akár 15 foknál is nagyobb lehet a napi hőingás

2018. szeptember 11., kedd
Akár 15 foknál is nagyobb lehet a napi hőingás

Nagy a hőingás, általában 10-15 fok, helyenként ennél több is lehet a különbség a minimum- és a maximumhőmérséklet között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A közlés szerint a mostani időszakra az jellemző, hogy a reggeli órákra a legtöbb helyen jócskán felfrissül a levegő, míg délutánonként a nyarat idézi a hőmérséklet. Szélcsendes, kevésbé felhős időben minél szárazabb a levegő (alacsonyabb a harmatpont), annál nagyobb a napi ingás értéke. Különösen nagy a hőmérséklet napi változása az úgynevezett fagyzugos helyeken, mert ott a minimum alacsonyabb a környező (általában magasabban fekvő) helyeknél, míg a csúcsértékben nincs jelentős eltérés. Ennek megfelelően dombok, hegyek térségében, vízpartok közelében és a nagyobb városokban kisebb az ingás, mert a minimum itt általában magasabb, mint a környezetüké - írták. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 8-15, a legmagasabb 25-28 fok között valószínű. A következő napokban is folytatódik a száraz, napsütéses idő; a minimumok 10-17, a maximumok 27-31 fok között alakulnak majd.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.