Kultúra

A kegyetlenül őszinte Virágvölgy a beteljesületlen álmokról szól

A kegyetlenül őszinte Virágvölgy a beteljesületlen álmokról szól

2018. szeptember 6., csütörtök
A kegyetlenül őszinte Virágvölgy a beteljesületlen álmokról szól

Maga Csuja László, a film rendezője mondta el a Virágvölgy című alkotásról a szegedieknek, hogy mit akart vele üzenni. A Belvárosi mozi szerda esti eseményén a rendezőn kívül még a film operatőrével és producerével is lehetett beszélgetni.

Különleges alkalom az, amikor egy művészi alkotás megálmodójával lehet beszélgetni. Egy olyan film, ami nem a mainstream vonalon mozog, elgondolkoztatja az embereket. Sokan sokfélét gondolnak róla, ami nem mindig egyezik az alkotók eredeti elképzelésével.

Egy roadmovie mondanivalóval

A

Virágvölgy

két fiatal történetéről szól. A szellemi fogyatékos Laciról, aki mindenáron segíteni akar egy bajba jutott lánynak és egy karon ülő babának, illetve Biankáról, az unatkozó lányról, aki minden társadalmi normát elutasít.

Fotó: port.hu

A történet azzal indul be, hogy az unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt. A fura az, hogy nem gonoszságból vagy rosszindulatból teszi ezt. Sőt, eleinte talán még szimpatizál is a néző a lánnyal, mert úgy tűnik, hogy ezzel egy agresszív, nemtörődöm anyukától mentette meg a babát. Ez a szimpátia, ahogy haladunk előre a filmben, ellenszenvre vált, és inkább a férfi főhős kerül közel a néző szívéhez. Az ellentét a két főszereplő között végig jelen van az alkotásban. Míg a férfiról ki is van mondva, hogy képtelen belátni a következményeit, addig azt Biankától elvárná a néző, hogy tudja, mivel járhatnak bizonyos tettei. A feszültséget leginkább ez szüli a filmben, és ezt a stáblistáig tökéletesen tartják ki.

Az elsőfilmes rendező máris két díjat nyert

Tény, hogy kicsit kellemetlen lehet a nézőknek a

Virágvölgy

, de talán pont ezért kell megnéznie mindenkinek. Persze az sem egy utolsó szempont, hogy egy igazán különleges filmről van szó. A csak amatőr színészekkel dolgozó elsőfilmes rendezőnek egy olyan történetet sikerült leforgatnia, ami már két rangos díjat is magáénak tudhat. Az egyiket a palicsi filmfesztiválon kapta a Párhuzamok és ütközések kategóriában, a másikat pedig a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el. Ez az „East of the West” zsűri díja volt. Csuja László maga is elismeri, hogy egy ilyen filmre több minden is igaz lehet egyszerre. A filmvetítés utáni közönségtalálkozón említette meg, hogy a bemutató óta több levelet is kapott filmesztétáktól, amiben ők a saját meglátásaikat írták. Egyikük azt állította róla, hogy a Virágvölgy az útelhagyásokról szól, ami valóban igaz is a filmre, de a rendezőnek addig ez nem jutott eszébe, míg el nem olvasta ezt a saját filmjéről. A rendező egyébként a film címe kapcsán mondta el a közönségnek, hogy az arra a szép jövőre akar utalni, amit mindenki elképzel magának, de amikor odaér az életében az elképzelt jövőhöz, látja, hogy az csak egy rozzant istálló. Persze mindezt képletesen értve.

Ahogyan a bevezetőben írtam, nem csupán a film rendezőjével lehetett találkozni szerda este a Belvárosi moziban. Muhi András, a

Virágvölgy

egyik producere magáról a filmkészítés világáról mesélt.

„Egy nagyjátékfilm készítése szörnyű maratoni futás. Alaphangon három év, de van, hogy 5 vagy 6 év is, mire egy film az ötlettől a dobozba kerül”

– mondta el Muhi András annak kapcsán, hogy miért foglalkozik mostanság inkább produceri munkákkal, nem pedig rendezéssel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.